Nyhetsartikkel

Når medisinen gir hodepine

Har du ofte hodepine og stort forbruk av smertestillende?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kanskje er det nettopp medisinene du bruker mot hodepinen som forårsaker plagene?

Hodepine er vanlig og rammer nesten alle fra tid til annen. Mange bruker smertestillende tabletter for å bli kvitt hodepinen.

Dessverre kan resultatet føre til mer hodepine.

Les også: Dette er medikamentrelatert hodepine

Langvarig overforbruk er verst

En ny studie bekrefter tidligere studier og hva vi allerede vet om overforbruk av smertestillende: Dersom du har hodepine 15 dager i måneden eller mer, og har tatt smertestillende like mange ganger uten forbedring, er det mulig at smertestillende gjør hodepinen verre.

Studien er nylig publisert i British Medical Journal. Den viser at stort sett alle smertestillende medisiner som tas mot hodepine, kan gjøre hodepinen verre hvis de brukes for mye.

Det ser ut til at regelmessig bruk er det største problemet: Det er mer sannsynlig at det å ta en lav dose i mange dager er verre enn å ta en høy dose én gang i uken.

Studien understreker at det kan ta flere år før overdreven bruk av medikamentene fører til medikamenthodepine. For blant annet Paracet og Ibux må minst 15 tablettdager i måneden til for å utvikle slik form for hodepine; for Pinex Forte og triptaner mot migrene (eks. Imigran) er det nok med ti dager i måneden.

Les også: Reseptfrie smertestillende medikamenter

Få frisk luft

NHI.no har tidligere intervjuet overlege og førsteamanuensis Knut Hagen ved Nasjonalt Kompetansesenter for Hodepine ved St. Olavs Hospital om medikamenthodepine. Han sier at for å bli kvitt medikamentoverforbruks hodepine, må man kutte ut all bruk av smertestillende midler på dagen.

Han anbefaler heller å prøve ut andre alternativer for å døyve smertene.

- Dersom du for eksempel plages med spenningshodepine, kan du prøve med litt frisk luft, eller legge deg nedpå, før du eventuelt tyr til smertestillende. Dersom det er migrene, bør du være påpasselig med å ta smertestillende kun når du får anfall. Mange tar smertestillende for sikkerhets skyld, fordi de tror de skal få et migreneanfall, men ofte kan det da være bare spenningshodepine. Det er viktig å bruke riktig medisin til de ulike typer hodepine, sier Hagen.

Les hele intervjuet her

Flere kvinner enn menn

En stor undersøkelse om hodepine som er gjort ved Ahus i Oslo i 2009, viser at kronisk hodepine forekommer hos tre prosent av befolkningen og omkring halvdelen har i tillegg overforbruk av smertestillende medikamenter.

Les også: Å leve med migrene

- Definisjonen av kronisk hodepine er smerter i hodet over halvparten av dagene i løpet av de siste tre månedene. Rundt halvparten av alle med kronisk spenningshodepine har migrene i tillegg, ofte i form av 2-3 migreneanfall per måned, sier lege Kjersti Aaseth i en nyhetsmelding fra Ahus.

I studien understrekes det at overforbruk av vanlige smertestillende er den vanligste årsaken til at hodepineplager av og til forvandles til en kronisk hodepine. Som regel dreier det seg om reseptfrie piller som Paracet og Ibux, men også reseptbelagte medisiner som Paralgin Forte og migrenemedisiner av gruppen triptaner.

Det er tre ganger flere kvinner enn menn med kronisk hodepine, og dobbelt så mange kvinner med migrene. Forøvrig var det små forskjeller når det gjaldt alder, livsstil eller andre faktorer.

Les også: Migrene hos kvinner

Vanlig blant ungdom

Tidsskrift for den norske legeforening publiserte i fjor sommer en studie fra seks ungdomsskoler i Drammen. Her kom det fram at hver fjerde 15-åring brukte legemidler som Paracet og Ibuprofen daglig eller ukentlig.

Undersøkelsen viser at 50 prosent av guttene og 71 prosent av jentene i tiendeklasse har brukt reseptfrie smertestillende legemidler siste fire uker. Dette er omtrent en fordobling i andel brukere blant gutter og en 30 prosent økning for jenter siden dette sist ble undersøkt i Norge i 2000.

Les også: Barn tar medisiner som aldri før

Vil du vite mer?