Nyhetsartikkel

Ny teknologi gjorde det mulig å bevege hånden etter ti år med lammelser

En slagpasient i USA klarte å bevege hånden for første gang ti år etter at hun fikk slag, takket være elektrisk stimulering av ryggmargen.

Dette skriver avisen The Telegraph i en nyhetsartikkel som ble publisert i februar 20231. Studien om den aktuelle behandlingen er publisert i tidsskriftet Nature Medicine i februar 20232.

Målet med den elektriske stimuleringen var å bedre motorikken i hånden og armen.

40 prosent bedring

Systemet som ble brukt, har tidligere vært brukt til å bedre funksjon i beina til personer med nerveskader. Fra før av har det vært forsket lite på effekten av dette hos personer med nerveskader i armer og hender.

Forskerne laget en enhet der to elektroder ble satt inn i ryggraden mellom ryggvirvlene i nakkeområdet. Elektroden var plassert der i 29 dager.

Deltagerne i studien var to kvinner som begge hadde skader fra tidligere hjerneslag. Da utstyret ble aktivert, opplevde begge kvinnene å få 40 prosent mer gripestyrke og 40 prosent mer fart i de skadde hendene.

Klarte å bruke hånden etter en dag

En av deltagerne ble intervjuet i nyhetsartikkelen. Bare en dag etter at utstyret ble satt på, klarte hun å gjøre ting hun ikke hadde vært i stand til å gjøre på over ti år. Hun klarte blant annet å skjære opp en stek, å plukke opp og bære en boks med suppe, og å åpne og lukke hånden helt.

Hun sier til The Telegraph at behandlingen ga en kilende følelse i hånden. Det var ikke vondt, men noe hun måtte venne seg til.

Forskerne sier at stimuleringen ikke krever inngripende kirurgi. Det ser ikke ut til at behandlingen har noen bivirkninger.

Studien gir håp til personer som har nedsatt funksjon i armer og hender etter nerveskader og hjerneslag.

Lovende forskning

Forskerne forklarer at teknologien virker ved å øke styrken i signalene fra motoriske nerver i ryggmargen som kontrollerer armen og hånden. Ved å stimuliere disse nervene, kan aktiviteten i muskler som har blitt svekket av hjerneslag, forsterkes.

Deltagerne i studien hadde full kontroll over bevegelsene. Stimuleringen styrket muskelaktiveringen kun når de forsøkte å bevege seg.

Når utstyret ble skrudd av, forsvant effekten. Men det var tegn til at teknologien førte til noen forbedringer, selv om det ikke var på.

Forfatterne skriver i studien at de ikke kan trekke sikre konklusjoner fra en så liten studie, men at forskningen er lovende.

– Etter noen ukers bruk, fant vi at noen av forbedringene fortsatt var der når stimulien ble skrudd av. Det indikerer spennende muligheter for fremtiden i slagbehandling, sier Dr. Marco Capogrosse, en av forskerne bak studien til The Telegraph.

Kilder

Referanser

  1. The Telegraph: Stroke survivor moves her hand for first time in a decade after groundbreaking treatment Forfatter: Pinkstone J nhi.no
  2. Powell MP, Verma N, Sorensen E, Carrenza E, et al.. Epidural stimulation of the cervical spinal cord for post-stroke upper-limb paresis. Nature Medicine 2023. www.nature.com