Nyhetsartikkel

Nye ord setter kjapt nye spor

Ifølge britiske Medical Research Council kan raskere rehabilitering av slagpasienter med talevansker være mulig, dersom behandlingen kan utnytte hjernens evne til å huske nye ord og lagre disse i langtidshukommelsen.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Forskerne fant at hjernen laget nye nettverk av nerveceller (nevroner) for å skape et spor i langtidshukommelsen, etter at vi har lyttet til et nytt ord i bare 15 minutter. Det vil si at denne prosessen skjer langt raskere enn man tidligere har trodd.

Skaper nye nettverk med få minutters øvelse

16 friske, frivillige ble testet i studien. Forskerne registrerte elektriske signaler fra hjernen, mens forsøkspersonene lyttet til 160 repetisjoner av nye, oppdiktede ord og kjente ord. Deretter analyserte de hvordan hjerneaktiviteten forandret seg i løpet av 14 minutter, mens nye ord ble stadig mer kjente. Hjernen reagerte på disse nye ordene med økt aktivitet, helt til det nye minnesporet var så og si umulig å skille fra minnesporene til kjente ord.

- Vi vet nå at selv litt trening kan føre til endringer i hjernen, og til dannelse av nye hjerne "nettverk" som hjelper oss å huske ord. Denne forskningen antyder at raskere rehabilitering kan være mulig, dersom behandlingen for mennesker med hjerneskade - som slagpasienter, utnytter hjernens evne til raskt å skape disse minnesporene.

Mer forskning må til

Neste steg for forskerne vil være å teste teorien hos pasienter som har hatt slag eller andre typer hjerneskader. Tidligere har samme gruppe forskere funnet at raske, intensive behandlingsøkter med en spesiell type tale-språk-terapi, er en effektiv metode for å trene opp taleferdighetene hos slagpasienter. Denne studien legger det teoretiske fundamentet for annen potensiell trening som virker på samme måte, og utnytter hjernens naturlige evne til å koble om og huske ord raskt, sier forskerne i en uttalelse til MRC.