Nyhetsartikkel

Nytt antibiotikum oppdaget

For første gang på 30 år er det oppdaget et nytt antibiotikum. Det som gjør oppdagelsen enda mer spektakulær, er at bakteriene i studien ikke utviklet resistens mot denne typen antibiotikum.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mange anser den gledelige nyheten som et paradigmeskifte i kampen mot økende antibiotikaresistens, skriver The Telegraph. Funnet er viktig - ikke bare fordi det kan brukes til å behandle mange vanlige bakterieinfeksjoner, men også fordi det kan bane vei for en ny generasjon antibiotika.

I mange år har forskere ansett at antibiotikaresistens er uunngåelig, men det nye funnet viser at det er mulig å utvikle legemidler som bakteriene ikke blir resistente mot.

Antibiotikaresistens

Navnet på det nyoppdagede antibiotikumet er Teixobactin, og det vil trolig bli tilgjengelig i løpet av fem år.

Studien ble forhåndspublisert på nett i tidskriftet Nature den 7. januar 20151.

Forfatterne skriver i innledningen til studien at antibiotikaresistens sprer seg raskere enn man klarer å introdusere nye legemidler i klinisk praksis. De fleste antibiotika er produsert ved å screene mikroorganismer i jord, men denne begrensede ressursen av dyrkbare bakterier var oppbrukt på 60-tallet. Årsaken? Hele 99 prosent av mikrober lar seg ikke dyrke i laboratorier.

Fant ingen resistens

Forskerne skriver videre at udyrkede bakterier er en uutnyttet kilde nye antibiotika, og at de har utviklet flere metoder som gjør det mulig å dyrke disse. På denne måten oppdaget de det nye antibiotikumet, som de altså har kalt teixobactin.

Det utviklet seg ingen mutanter av Stafylokokkbakterien (Staphylococcus aureus) eller Mycobacterium tuberculosis som var resistente mot teixobactin. Dermed kan egenskapene til denne forbindelsen antyde en ny retning med utvikling av antibiotika hvor man kanskje kan unngå at bakterier blir resistente mot medisinen.

Kilder

Referanser

  1. Ling LL, Schneider T, Peoples AJ, et al. A new antibiotic kills pathogens without detectable resistance. Nature 2015. www.nature.com
  2. The Telegraph - First New antibiotic in 30 years discovered in major breakthrough www.telegraph.co.uk