Nyhetsartikkel

Nytt håp om malariamedisin

Forskere har funnet et nytt stoff som i dyreforsøk har stoppet malaria med en enkelt, lav dose.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie publisert i tidsskriftet Nature1 og omtalt av BBC Health2.

Tester på mus viste at engangsbehandlingen forebygde infeksjon i de 30 dagene studien varte. Den kjemiske forbindelsen bekjempet tidlig infeksjon i leveren og malariaparasittene som sirkulerte i blodet. Forskerne håper at dette tidlige arbeidet skal føre frem til nye medisiner for mennesker.

Malaria spres til mennesker gjennom bittene til infiserte hunnmygg av arten Anopheles, og parasittene slår seg ned i de røde blodlegemene i kroppen. Man regner med at omtrent halve verdens befolkning har risiko for å få sykdommen. Det er svært sjelden at noen dør i Norge på grunn av malaria, men på verdensbasis var det i 2015 totalt 214 millioner nye tilfeller av malaria. 438 000 mennesker døde av malaria samme år.

Les også: Malaria

Inviterer forskere til å bruke funnene

Forskerne bak studien fant det aktuelle stoffet etter å ha søkt gjennom en database med over 100 000 kjemiske forbindelser. Dette stoffet angriper et enzym kalt phenylalanyl-tRNA syntetase. Dette ser ut til å ta knekken på parasittene før de kan formere seg i leveren og frigjøres i større mengder i blodbanen.

Forskerne håper at funnene vil føre til oppdagelse av bedre antimalariamedisin i fremtiden, og inviterer det vitenskaplige miljøet til å bruke denne databasen i arbeidet med å utvikle ny behandling mot malaria.

I en kommentar til BBC Health fra en annen fagperson, beskrives funnet som spennende, men vedkommende påpeker også at resultatene antyder at stoffet kan ha en grad av giftighet i menneskeceller. Forhåpentligvis kan kjemikere endre stoffet slik at dette problemet blir fjernet.

Les også: Smitteforebyggende råd - Malaria

Kilder

Referanser

  1. Kato N, Comer E, Sakata-Kato T, et al. . Diversity-oriented synthesis yields novel multistage antimalarial inhibitors. Nature 2016. www.nature.com
  2. Malaria stopped with single dose of new compound - BBC Health www.bbc.com