Nyhetsartikkel

Nytt tilfelle av narkolepsi etter vaksine

Denne uken kom én ny bivirkningsmelding om narkolepsi blant personer som tidligere har fått vaksinen mot svineinfluensa. Men hva er narkolepsi og hvem rammes oftest?

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Per i dag er det meldt inn ni tilfeller av narkolepsi blant personer som tidligere har fått vaksinen mot influensa A (H1N1). Den yngste er ei jente på sju år, mens den eldste en kvinne på 36 år. Ifølge Legemiddelverket samarbeider legemiddelmyndighetene i alle europeiske land om å kartlegge og vurdere disse tilfellene.

Så langt konkluderer det europeiske legemiddelkontoret (EMA) med at det ikke kan påvises noen sammenheng mellom vaksineringen med Pandemrix og rapporterte tilfeller av narkolepsi.

Kan ramme alle

Narkolepsi oppfattes som en kronisk nevrologisk forstyrrelse av søvnreguleringen. Personer med narkolepsi er ofte trøtte og kan få anfall med uimotståelig søvntrang på dagtid.

I Norge har omtrent 2.000 til 2.500 personer narkolepsi. Tilstanden starter vanligvis i tenårene eller i 20-årene, men den forekommer også blant yngre barn og eldre personer. Narkolepsi er sannsynligvis en ofte oversett diagnose hos barn.

Menn og kvinner rammes ganske likt. Familiemedlemmer til en person med narkolepsi har en lett økt risiko for tilstanden.

Les mer om narkolepsi på NHI. no her

Søvnmønsteret varierer hos friske barn, noe som kan gjøre det er vanskelig å stille diagnosen narkolepsi.

Barn med narkolepsi har som følge av trøttheten læringsvansker og psykososiale problemer, noe som i hvert fall til en viss grad kan avhjelpes med psykososiale tiltak og medisinsk behandling.

Les mer om narkolepsi hos barn her

Komplisert å finne svaret

De pågående undersøkelsene for å avklare om det er en sammenheng mellom vaksinen og narkolepsitilfellene er kompliserte, og vil ifølge Legemiddelverket ta tre til seks måneder å fullføre.

- I Norge pågår det et arbeid med å hente ut informasjon fra norske registre om diagnostiserte tilfeller av narkolepsi både hos vaksinerte og ikke-vaksinerte, for å kunne se om det er noen økt forekomst etter vaksinering. Fullstendige data vil være tilgjengelige tidligst om 3 til 5 måneder, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen.

- Vi er glade for at helsepersonell er flinke til å melde tilfeller hos pasienter som har fått pandemivaksinen. Det gjør det lettere for myndighetene å gjennomføre undersøkelsene slik at vi får et klart svar, sier han.

Også generell økning

I dag skriver svenske Läkartidningen at statistikk fra den svenske Socialstyrelsen sår tvil om det er en sammenheng mellom vaksinen mot influensa A (H1N1) og narkolepsi.

Statistikken viser at økningen begynte før massevaksineringen sist vinter og at det også er en økning i antall narkolepsitilfeller blant personer som ikke er vaksinert.

– Det er en mulighet for at det finnes en sammenheng med vaksinen, men man må være svært forsitkig med å koble dette, sier analytiker Anders Jacobsson ved Socialstyrelsen i Sverige.

Ifølge Läkartidningen får rundt 100 personer diagnosen narkolepsi i Sverige hvert år, og de fleste er i alderen 20-40 år.

Av de seks barna i Stockholm som har fått diagnosen i år, var fire vaksinert. Av de ti voksne personene som har fått diagnosen narkolepsi, er bare halvparten vaksinerte.