Etter at Ane Bjøru Fjeldsæters forrige arbeidsplass ble nedlagt, fikk hun tilbud om ny heltidsstilling som psykolog i en annen avdeling. Det takket hun nei til. Trangen til å bidra i andre deler av verden, der nøden og behovet for helsepersonell er enda større, ble for intens.
- Jeg tror jeg føler meg involvert nesten uansett. Om jeg ser nyhetssendinger om folk som er i stor nød, enten det er sultkatastrofer eller ebola, så har jeg en så sterk opplevelse av at dette angår meg som menneske, at det er like greit å være der. Da har du ihvertfall en følelse av at du bidrar, og du slipper å føle deg så handlingslammet, sier Bjøru Fjeldsæter.
TV-kanal avlyste intervju av smittefrykt
Tidligere har hun hatt oppdrag for Leger Uten Grenser ved en flyktningeleir i Sør-Sudan. Hennes siste oppdrag var i hardt ebola-rammede Kailahun i Sierra Leone, der hun jobbet i en måned. Nå har hun en uke fri hjemme i Trondheim, etter tre uker hvor hun har måttet oppholde seg i nærheten av Ullevaal Universitetssykehus. Inkubasjonstiden ved ebola, altså tiden det tar fra du blir smittet til de første symptomene bryter ut, er på 2-21 dager.
Les også vår pasientinformasjon om ebola.
- Så lenge du er symptomfri, er du heller ikke smittsom, så jeg har levd helt normalt i de ukene. Men dersom jeg hadde fått den minste antydning til hodepine eller noe annet, hadde jeg sjekket temperaturen kvikt. Dersom du får influensa i denne perioden, risikerer du at det blir slått full alarm, sier Bjøru Fjeldsæter.
Da hun kom hjem fra sitt siste oppdrag, var hun redd for at venner og bekjente ikke skulle våge å møte henne, men så langt har ikke dette vært noe problem.
- Bare en gang har jeg opplevd at noen har vært redde for å møte meg. Jeg skulle egentlig være med på et TV-program i London, men like før intervjuet skulle gå av stabelen, fant de en annen fordi de følte seg usikre på om det var trygt. Ellers har jeg følt behov for å trygge andre, og bekrefte at det er lov å gi en klem, sier hun.