Nyhetsartikkel

Prostatakreft kobles til sædkvalitet

Infertilitet blant menn øker risikoen for prostatakreft. Det viser en studie publisert i tidsskriftet Cancer.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nedsatt fruktbarhet hos menn kan ha forskjellige årsaker, og problemet rammer stadig flere menn i den vestlige verden. Det er tidligere blitt forsket på sammenhengen mellom fruktbarhet og kreft i prostata, uten at det har gitt noen klare svar.

I en ny studie har forskere fra University of Washington og andre forskningssentre i USA gjennomført en studie der de har sett på sammenhengen mellom mannlig infertilitet og risikoen for prostatakreft. Studien ble blant annet finansiert av National Institutes of Health og publisert i det medisinske tidsskriftet Cancer1.

Infertilitet som risikofaktor

Tidligere studier har antydet at menn uten barn har større risiko for prostatakreft enn menn med barn, mens andre studier ikke har funnet en slik kobling. Forskerne i denne studien ønsket å se direkte på infertilitet som en risikofaktor.

Forskerne har brukt data fra en rekke behandlingssentre for barnløshet i California. Opplysninger fra mer enn 22 000 californiske menn som har henvendt seg til en slik klinikk i årene 1967 og 1998, er brukt i undersøkelsen. Videre så forskerne på hvor mange av disse mennene som siden fikk konstatert kreft i prostatakjertelen. I denne gruppen var tallene de samme som blant menn generelt.

Da var bildet et annet blant menn som hadde fått konstatert dårlig sædkvalitet som årsak til barnløshet. Disse mennene hadde 2,5 ganger høyere risiko for å få prostatakreft senere i livet enn andre menn. De ble også oftere rammet av en av de aggressive krefttypene.

Screening for infertile menn?

Thomas Walsh ved University of Washington har ledet studien og sier til Reuters Health at risikoen for å utvikle prostatakreft tross alt er liten. Likevel ble han overrasket over at de fant en økning av den aggressive krefttypen blant infertile menn.

Dette mener Walsh er et bevis på at økningen av prostatakreft i denne gruppen ikke bare et resultat av at de oftere går til urologen.

Undersøkelsen peker likevel bare på en tendens, og bør ifølge forskerne følges opp av videre forskning. Men hvis disse resultatene kan bekreftes, mener forskerne screening blant infertile menn bør vurderes.

Relativt lav risiko

Studien er også omtalt i britiske National Health Service (NHS) - som er et nettbasert oppslagsverk i regi av det britiske helsedepartementet. Selv om forskerne konkluderer med at infertile menn har en høyere risiko for å utvikle høyverdige prostatakreft1, mener NHS at det er verdt å merke seg fallgruvene slik forskning kan havne i:

Dette er en observasjonsstudie, og det kan være andre faktorer enn dårlig sædkvalitet som bidrar til forskjeller mellom gruppene. Denne studien tok hensyn til noen forhold som kan ha en effekt, men det kan være andre ukjente faktorer som ikke ble tatt med i beregningen.

Det er også viktig å merke seg at risikoen for å utvikle prostatakreft, også blant menn som var infertile, var relativt lav.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Walsh T, Schembri M, et al. Increased risk of high-grade prostate cancer among infertile men. Cancer 2010; (e-publish ahead of print). www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. NHS: In the news: Infertility and prostate cancer