Intervju

Råd til deg med eksamensangst

- Utforsk tankene. Hvorfor er du bekymra og stressa? Hva er det verste som kan skje, spør Rannveig Grøm Sæle ved institutt for psykologi ved UiT. Her gir hun råd til deg med eksamensangst.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Rannveig Grøm Sæle er førsteamanuensis ved Institutt for psykologi
ved UiT Norges arktiske universitet.

Her er hennes råd til deg som har eksamensangst.

  • Vær forberedt. 

- Det innebærer selvsagt å forsøke å ha god kontroll på læringsstoffet gjennom å jobbe jevnt og godt hele semesteret, men også å vite hvor du skal være, hvordan du skal komme deg dit, hva du skal ha med deg, hvilke hjelpemidler som er tillatt. Å ha oversikt over slike ting reduserer stressfølelsen, sier Sæle.

  • Gradvis eksponering

- For mange typer angst er gradvis eksponering en viktig del av behandligen. Øv på eksamenssituasjonen og på strategier for å dempe angstfølelsen, råder hun.
- Dra for eksempel og se på lokalet, kjenn på hvordan det er å sitte der. Se for deg hvordan det er å få utdelt oppgavene. Arranger en prøveeksamen sammen med medstudenter. Ved muntlig eksamen kan du for eksempel øve på presentasjonen din og på å svare på spørsmål foran familie eller venner.

Sæle råder deg til å kjenne etter hva slags tanker eller handlinger som demper angsten. Det vil gjøre deg mer forberedt, og du vil vite hva du kan gjøre når selve eksamensdagen kommer.

  • Positive tanker

- Når du kjenner du blir nervøs, prøv å tenke positive tanker. Forsøk ikke å bli for opphengt i det du ikke kan og ikke har rukket. Fokuser heller på det du kan og det du føler deg trygg på og snakk positivt til deg selv, sier Sæle.
- Husk at de fysiske stressreaksjonene ikke er farlige. De er egentlig bare tegn på at du er aktivert og fokusert. Om de likevel forstyrrer deg, kan du prøve å puste i lange, rolige drag og slappe av i kroppen. Lær deg gjerne en avslapningsteknikk som du syns fungerer for deg.

  • Utforsk katastrofetankene

- Angst kjennetegnes ofte av katastrofetanker. Utforsk disse tankene. Hvorfor er du bekymra og stressa? Hva er det verste som kan skje? Forsøk å erstatte katastrofescenarioet med å se for deg en eksamenssituasjon hvor du mestrer og klarer deg godt. Husk også at du nesten alltid får en ny sjanse. Skulle det gå dårligere enn du ønsket, så kan du ofte velge å ta eksamen opp igjen på et seinere tidspunkt, avslutter Sæle.