Nyhetsartikkel

Se opp for internettmedisin

Omsetningen av falske legemidler er større en omsetningen av narkotika.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge Legemiddelverket har 1 av 4 nordmenn kjøpt medisiner eller kosttilskudd på nett.

Både medisiner og kosttilskudd er lett tilgjengelig på internett. En spørreundersøkelse Legemiddelverket har gjort om netthandel og folks holdninger til å kjøpe medisiner og kosttilskudd på nettet, viser at fire prosent av alle nordmenn har handlet medisiner på nett, mens 22 prosent oppgir at de har handlet kosttilskudd.

Det er potensmidler, sovemedisiner, smertestillende og penicillin som er mest populært å handle på nettet. De som kjøper kosttilskudd kjøper først og fremst Omega3-produkter, vitaminer, energiprodukter og produkter mot leddsmerter.

Kosttilskudd for slanking og potens er det også en del som handler.

Line Saxegaard i Legemiddelverket sier til NHI.no at den fremste årsaken til at folk handler medisiner og kosttilskudd på nettet, er anonymiteten.

- Det er enkelt å bruke nettet, og mange bruker også nettet til selvdiagnostisering. Flere og flere benytter nettet til kjøp av varer og tjenester, og de som kjøper andre varer på nett, er mer tilbøyelige til å kjøpe legemidler på nett, sier Saxegaard.

Hun sier mange nettsider har tilknyttede «nettleger» (noen er faktisk leger, andre er bare pene bilder), disse kan gi pasienten falsk trygghet. Ofte stilles diagnosen på grunnlag av et skjema som pasienten fyller ut på nettet. Å forskrive legemidler uten å se pasienten, og uten at legen har noen som helst tilknytning eller kjennskap til pasienten, er ikke regnet som god praksis i noen land. Likevel er det ikke nødvendigvis forbudt. Pasienten kan i slike tilfeller ha spesielle forventninger til forskrivningen (etter å ha diagnostisert seg selv), og da er det lettere å skrive ned de symptomene som passer.

Les også: Kosttilskudd - vit hva du kjøper

Forsikringsrettigheter forsvinner

Saxegaard sier at det er enkelte grupper legemidler som skiller seg ut i forhold til omsetning via nettet. Disse er smertestillende, beroligende, potensfremmende midler – og andre produkter relatert til utseende eller prestasjoner. Det kan være pasienter som ikke vil få disse legemidlene hos lege i Norge, fordi de faktisk ikke har behov for dem (eller de er avhengige av legemidlet og fastlegen forsøker å begrense forskrivningen). Hun forteller at potensmidler florerer, og omfanget tilsier at det nok ikke kun dreier seg om behandling av erektil dysfunksjon.

Det er stor grunn til å være forsiktig når man handler på nettet - medisiner som selges på internett er ofte falske eller utdaterte.

Her er noen argumenter for å unngå falske legemidler:

  • De kan mangle virkestoff
  • Dosene kan være for lave slik at effekt ikke oppnås eller for høye slik at risikoen for alvorlige bivirkninger øker
  • De kan innholde andre stoffer enn deklarasjonen på pakken beskriver, og slike produkter har ført til dødsfall i mange land

Og husk at legemidler som selges uten å være kontrollerte av legemiddelmyndighetene, er ulovlige. Handler du over nettet, gjør du det på eget ansvar. Medisiner som selges i Norge, omfattes av en forsikringsordning, men får man skader som følge av medisiner som er kjøpt på nettet, står forbrukeren uten rettigheter i forhold til erstatning.

- Hva er den største risikoen ved å handle medisiner på nettet?

- Du vet aldri hva du får. Du kan få overdose, ingen dose, ukjente legemiddelsubstanser som ikke er testet klinisk, produkter som inneholder flere forskjellige legemiddelsubstanser og forurensede produkter (løsemidler, tungmetaller, bakterier og virus med mer). Det går ikke an å stole på det som deklareres på pakninger eller i reklamen på nettet. Det er per i dag umulig å skille mellom lovlige og ulovlige aktører, sier Saxegaard.

- Er det eksempler på folk som er har fått alvorlige skader som en følge av dette?

- Ja, men vi mottar få meldinger. Dagens bivirkningssystem er ikke beregnet for rapportering av illegale legemidler kjøpt på nett, og helsepersonell er kanskje ikke godt nok kjent med problematikken. At dere skriver om dette er helt klart et bidrag, sier hun.

Ulovlige nettapotek

Legemiddelverket opplyser at omtrent 90 prosent av ”apotekene” som selger legemidler på internett, ikke er lovlige. Det betyr at de ikke har nødvendige tillatelser i landene de opererer fra. Et tegn på at nettapotek ikke driver lovlig virksomhet, er at de ikke krever resept.

Her er noen kjennetegn ved en useriøs nettside:

  • Nettstedet inneholder ingen kontaktinformasjon som telefon, adresse, kontaktperson eller ansvarlig, kun e-postadresse.
  • De selger et bredt utvalg av legemidler til svært lave priser.
  • De selger ofte legemidler av typen sterkt smertestillende, sterk sovemedisin, midler mot ereksjonssvikt, slankemidler, antibiotika, midler mot fugleinfluensa, hormonpreparater og dopingmidler. Disse legemidlene kan ikke selges uten resept fra lege i de aller fleste land.

Svarene fra spørreundersøkelsen som er gjort av Legemiddelverket, tyder på at folk generelt er skeptiske til netthandel av medisiner og kosttilskudd. Men de som handler på nett, stoler på egen vurderingsevne når de skal avgjøre om informasjonen de finner på nettsiden holder mål.