Nyhetsartikkel

Sjeldnere nyresvikt blant de som får diabetes tidlig

Risikoen for å utvikle nyresvikt på lang sikt er høyest blant unge menn som får type 1-diabetes i 20-34 - års alderen.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en svensk studie som ble publisert i tidsskriftet Diabetes i juli 20101. Forfatterne bak studien har sett på risikoen for å utvikle nyresvikt ved type 1-diabetes, sett i forhold til alder når sykdommen brøt ut.

Les mer om type 1-diabetes her.

Lavest risiko blant de som fikk diabetes før de ble 10 år

Deltagerne var 11.681 svensker med type 1-diabetes. Tyve år etter at diagnosen ble satt, hadde 127 av disse utviklet nyresvikt på grunn av diabetisk nyresykdom (nefropati). Dette er senkomplikasjoner som oppstår på grunn av dårlig regulert/behandlet type 1-diabetes.

Den samlede forekomsten av nyresvikt ved type 1-diabetes i 30-års alderen var lav. Flere menn enn kvinner utviklet dette - 4.1 prosent av mennene, og 2.5 prosent av kvinnene.

Hos både menn og kvinner hadde de som fikk type 1-diabetes før de ble 10 år, lavest risiko for nyresvikt.

Forskjell i forekomst blant menn og kvinner

Den høyeste risikoen for nyresvikt ble funnet hos menn som var mellom 20 og 34 år da de fikk diagnosen. Kvinner i denne aldersgruppen hadde samme lave risiko som de som fikk diagnosen før de fylte ti år.

Forskerne konkluderer med at forkomsten av nyresvikt er svært lav blant unge pasienter med type 1-diabetes i Sverige. Forskjellen i risiko for menn sammenlignet med kvinner, er slående, skriver de videre.

Kjønnshormoner kan ha betydning

De ulike mønstrene av risiko basert på alder og kjønn på de som blir syke, antyder at pubertet og kjønnshormoner spiller en rolle.

- Det virker som om de som får type 1-diabetes før de blir 5 år, har en lavere risiko for å utvikle langtidskomplikasjoner som diabetisk nefropati, mens de som får diagnosen når de er i puberteten, kan ha en høyere risiko for langtidskomplikasjoner. Hos menn er denne risikoen forhøyet også etter puberteten, sier en av hovedforfatterne, Maria Svensson til NHI.no. Svensson er overlege ved Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Hvorfor unge menn har en slik forhøyet risiko, er fortsatt usikkert.

- Når det gjelder den økte risikoen blant menn som får type 1-diabetes etter puberteten, kan vi bare spekulere på om dette kan ha en sammenheng med for eksempel det mannlige kjønnshormonet testosteron, men vi vet også at nyresykdom generelt er vanligere hos menn, sier Svensson.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Möllsten A, Svensson M, Waernbaum I, BerhanY, Schön S, Nyström L, Arnqvist HJ, Dahlquist G, and for the Swedish Childhood Diabetes Study Group, the Diabetes Incidence Study in Sweden, and the Swedish Renal Registry. Cumulative Risk, Age at Onset, and Sex-Specific Differences for Developing End-Stage Renal Disease in Young Patients With Type 1 Diabetes . Diabetes 2010; 59 (7): 1803-08. diabetes.diabetesjournals.org