Nyhetsartikkel

Skader og sykdom under ungdoms-OL

Sykdomsforebyggende strategier som særlig rettes mot kvinner, og endringer av "halfpipen" når ungdom konkurrerer, er blant forslagene forfatterne av en ny studie har for å forebygge sykdom og skader i vinteridretter for ungdom.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En studie som ble publisert i British Journal of Sports Medicine i desember 20121, har sett nærmere på skader og sykdom som oppsto hos utøvere ved Winter Youth Olympic Games 2012, i Innsbruck i Østerrike.

Blant de 1021 idrettsutøverne, som var i aldersgruppen 14-18 år, ble det registrert 111 skader, og 86 sykdomstilfeller i løpet av lekene.

Flest kneskader

Flest skader, 44 prosent, oppsto i halfpipen med ski på bena, og nest flest med snowboard i halfpipe - 35 prosent. Deretter fulgte skicross med 17 prosent av skadene, ishockey med 15 prosent, alpint med 14 prosent, og kunstløp med 12 prosent.

Ettersom de fleste skadene oppsto i halfpipen med enten ski eller snowboard, og ved slope style snowboarding, anbefaler forfatterne at dimensjonene på halfpipen i fremtidige Ungdoms-OL, er mer riktig tilpasset til alder, muskel- og skjelettutvikling, og ferdighetsnivå til de unge utøverne. Anbefalinger som vel også gjelder generelt for slike vinteridrettsøvelser for ungdom.

Kneet, bekkenet, hodet, nedre del av ryggen, og skuldrene, var de områdene på kroppen som oftest ble skadet. Omtrent 60 prosent av skadene oppsto i konkurranse, mens 40 prosent oppstod på trening. Totalt førte 32 prosent av skadene til at utøvere måtte stå over trening eller konkurranse.

Sykdom

11 prosent av de kvinnelige utøverne og seks prosent av de mannlige utøverne ble syke i perioden lekene varte. Forekomsten av sykdom var høyest blant utøvere innen ishockey og langrenn. Sykdomstilfellene var i hovedsak luftveissykdom (i 61 prosent av tilfellene).

Ca. halvparten av sykdommene ble forårsaket av infeksjoner. Dette kan være relatert til at innånding av store mengder kald luft, og den voldsomme krevende fysiske anstrengelsen, kan svekke immunforsvaret og slik øke mottageligheten for luftveisinfeksjoner. Forebyggende tiltak for å hindre smitte er viktig, og dette bør vurderes nøye av idrettsutøvere og trenere. Forfatterne viser til det norske OL-lagets sykdomsforebyggende strategi, som reduserte forekomsten av sykdom fra OL i 2006 til OL i 2012. Norge hadde lav forekomst av sykdom sammenlignet med andre land i vinter-OL i 2010. I tillegg til vanlige sykdomsforebyggende råd sørget man for rask og streng isolasjon av syke utøvere for å hindre smitte til andre utøvere.

Funnene viser også at kvinnlige utøvere har 1.8 ganger høyere risiko for å få slik sykdom enn mennene. Kjønnsforebyggende strategier for å forebygge sykdom bør derfor på plass til senere ungdoms-OL.

Kunnskap til å forebygge

Årsaken til at skader og sykdomstilfeller blir overvåket ved disse lekene, er både for å identifisere risikosport, inkludert de vanligste og mest alvorlige skadene, for å sikre kunnskap om dette, og til sist undersøke hvordan slike skader kan forebygges.

Kilder

Referanser

  1. Ruedl G, Schobersberger W, Pocecco E, et al. Sport injuries and illnesses during the first Winter Youth Olympic Games 2012 in Innsbruck, Austria. Br J Sports Med 2012; 46: 1030-37. bjsm.bmj.com