Intervju

Skeptisk til det meste

Han kritiserer vaksinemotstandere, healere og Snåsamannen. Forfatter, blogger og foredragsholder Gunnar Tjomlid mener vi alle har noe å vinne på å være litt mer skeptisk.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Gunnar Tjomlid er bloggeren som sjekker fakta, dissekerer påstander om vaksinemotstand, helsekost, alternativ helsehjelp og forsøker å legge diskusjonen død ved hjelp av et kritisk blikk. Dette har gitt han en etterhvert kjent stemme i samfunnsdebatten. På bloggen sin «Saksynt» skriver han om vitenskap, samfunn og kritisk tenkning. Han har utgitt bøkene «Placebodefekten – Hvorfor alternativ behandling virker som den virker» og «Håndbok i krisemaksimering».
Våren 2017 startet han podcasten «Dialogisk» sammen med komiker Dag Sørås.

- Min far var biolog. Jeg er oppvokst med å stille spørsmål og se en annen side av saken. Så dette har ligget i meg lenge, men det startet med at jeg begynte å stille spørsmål til religion. Jeg var barn i et kristent miljø, trodde på flere overnaturlige fenomener som ut av kroppen-opplevelser og på UFO-historier, men oppdaget bøker som ga en vitenskapelig forklaring. Det var en slags vekkelse, men det hele startet likevel med religionskritikk, forteller Tjomlid til NHI.no.

Sjekket helsekosttilskudd

Men så så han en en reklame for et helsekostprodukt. Reklamen påstod at vitenskapelige studier viser at produktet gir fin hud, fine negler.
- Så begynte jeg å sjekke om dette var sant. Jeg tok for meg flere kosttilskudd og lærte meg etterhvert å skille mellom god og dårlig forskning og lærte meg styrker og svakheter ved studier.

Kosttilskuddene levde farlig og det var ingen gode bevis på at de holdt det de lovte. 

- Den kritiske bloggingen førte også til at myndighetene grep inn for å stoppe ulovlig markedsføring, og det var inspirerende å se at mitt engasjement hadde en effekt, sier han.

Etter hvert ble han proff. Og mange begynte å høre på Tjomlid. Noen ble også svært sinte.

Neste side