Nyhetsartikkel

Små livsstilsendringer kan redusere kreftrisiko

Ny kreftforskning tyder på at man kan redusere en av tre krefttilfeller ved å endre livsstil.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Data fra Word Cancer Research Fund viser at et stort antall tilfeller av blant annet brystkreft og tarmkreft kan forhindres ved å legge om livsstilen.

Tallene baserer seg på forhold i Storbritannia og viser at hvert tredje krefttilfelle kan forhindres ved å reduserer inntak av alkohol, få en sunn vekt, endre til et sunnere kosthold og drive med fysisk aktivitet.

Små endringer hjelper

Sunn mat

Til BBC sier forskningssjef Rachel Thompson at selv enkle endringer i kosthold og livsstil kan gjøre en stor forskjell i kampen mot kreft.

- Selv små justeringer, som 10 til 15 ekstra minutter fysisk aktivitet hver dag, kutte ned på alkohol, eller begrense inntaket av mat med høyt kaloriinnhold eller sukkerholdige drikker, vil bidra til å redusere kreftrisiko, sier hun.

Å kutte røyking og opprettholde en sunn kroppsvekt er det viktigste folk kan gjøre for å redusere kreftrisikoen, sier hun til BBC.

Stor reduksjon i risiko

Frukt

Sammenhengen mellom en sunn livsstil og risikoen for å utvikle kreft er godt kjent. Den nye forskningen fra Storbritannia har undersøkt de 13 vanligste kreftformene og beregnet hvor mange tilfeller som kan forbygges ved hjelp av livsstilsendringer.

Dataene forteller oss at ni prosent av tilfellene av prostatakreft kan unngås ved å ha en sunn vekt. Tilfellene av lungekreft kan reduserer med over 30 prosent hvis folk slutter å røyke. Nærmere 40 prosent av brystkrefttilfellene kan forebygges ved å økt fysisk aktivitet og ved å redusere kroppsfettet - dette gjelder spesielt kvinner etter overgangsalderen.

Word Cancer Research Fund har estimert hvordan kreftrisikoen reduseres ved å gjøre livsstilsendringer som inkluderer kosthold, fysisk aktivitet og vekt, og funnet ut følgende:

  • Tarmkreft: Ved å gjøre livsstilsendringer, kan 47 prosent av risikoen reduseres. Røyking er en risiko for tarmkreft. Ellers er overvekt, eller en livsstil med mye alkohol, rødt kjøtt og behandlet mat risikofaktorer som øker risikoen for å utvikle denne typen kreft.
  • Brystkreft: Livsstilsendringer kan føre til 38 prosent senket risiko for brystkreft. En livsstil med mye alkohol er estimert til å øke risikoen med 22 prosent. Fysisk aktivitet senker risikoen.
  • Lungekreft: Livsstilsendringer kan senke risikoen med 33 prosent. Det viktigste er å slutte å røyke, men et kosthold med mye frukt og grønt kan senke risikoen betraktelig, mener forskerne.
  • Magekreft: Livsstilsendringer kan senke risikoen med 45 prosent. Forskerne mener overvekt står for en stor del av denne risikoøkning - 33 prosent. Mens fysisk aktivitet kan redusere risikoen.
  • Prostatakreft: Livsstilsendringer, og da i hovedsak å oppnå en sunn vekt, kan senke risikoen med 9 prosent.

Kilder

Referanser

  1. http://www.wcrf-uk.org/uk/preventing-cancer/cancer-preventability-statistics