Intervju

Sovemedisin til barn: - Vallergan løser ikke barns søvnproblemer

Vallergan er i Norge den mest brukte sovemedisinen for barn. Tre prosent av barn under tre år har fått legemiddelet. Men lege og forsker Ingvild Holdø mener sovemedisin ikke løser søvnproblemene til barna.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Bruken av Vallergan har gått ned de siste årene. Men statistikken viser likevel at blant barn født i 2008, fikk tre prosent Vallergan før de ble tre år.
- Det høres ikke mye ut, men det er ganske mye sammenlignet med andre reseptbelagte medisiner som gis til barn, sier Ingvild Holdø. Holdø har i sitt doktorgradsarbeid undersøkt bruken av Vallergan på barn i Norge.

Vallergan fås på resept og brukes for den som har søvnproblemer. Opprinnelig var det en allergi- og kløestillende medisin. Bivirkningene av Vallergan er langvarig trøtthet og svimmelhet, såkalt «hangover» dagen etter at man har brukt det. For barn under to år er ikke legemiddelet godkjent. Likevel skrives det ut til mange.

Effekten av Vallergan

- Jeg begynte å jobbe med sovemedisin til barn som et studentprosjekt for over 10 år siden. Den gangen visste man at Vallergan gjennom mange år var mye brukt hos små barn. Etter at reseptregisteret kom, har vi fått en unik mulighet til å overvåke omfanget av forskrivningen. Vi visste at bruken var omfattende, men ble overrasket over at det var så mye brukt i en så tidlig periode av livet. Vi var bekymret for at dette handlet om en sykeliggjøring av normalfenomener, så kalt medikalisering, sier Holdø.

- Hvordan er effekten av Vallergan til små barn?

- Det finnes flere små studier på bruk av Vallergan til små barn i forbindelse med søvnvansker. De viser varierende resultater. Det er ingen klare bevis på at Vallergan hjelper mot søvnvansker hos små barn under tre år. Barn som ikke får sove om natta, krever mye av foreldrene, men det ser ikke ut til at sovemedisin er løsningen på det.

Hun forteller at det kan se ut til at terskelen tradisjonelt sett har vært lav for å foreskrive Vallergan til utslitte foreldre. Men de siste årene er antall foreskrevne resepter gått ned.

Neste side