Nyhetsartikkel

Søvnapne og tungefett

Personer med søvnapne har ofte mer tungefett enn de som ikke lider av tilstanden. Kanskje kan dette være med på å forklare årsaken til søvnapne.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble publisert i tidsskriftet Sleep i oktober 20141.

Formålet med studien var å finne ut om mennesker med fedme som led av søvnapne, hadde mer tungefett enn mennesker med fedme som ikke hadde søvnapne.

Obstruktivt søvnapne-hypopné syndrom betegner en tilstand med anstrengt pusting under søvn (arter seg som snorking) som ofte fører til hyppige oppvåkninger og dårlig kvalitet på søvnen. Pasientene som lider av denne sykdommen, er ofte plaget med uttalt snorking. Selve pustepausene er typiske ved at man stopper å puste i det man er i ferd med å trekke pusten inn. Oppholdene i innpust kan vare i 10 sekunder eller lengre.

Ulik fettfordeling

Forfatterne undersøkte tungefett hos 31 personer i kontrollgruppen, mot 90 personer som led av søvnapne. Begge grupper led av fedme. Funnene viser at etter å ha justert for KMI, kjønn og rase, var tungen hos personer med søvnapne betydelig større og hadde større fettmengde enn personer fra kontrollgruppen hadde. Funnene viser også at blant de som hadde søvnapne og normal tunge, var det ulikheter på fettfordeling sammenlignet med kontrollgruppen, med større andel fett ved basis av tungen. Økt tungefett kan derfor være med på å forklare forholdet mellom fedme og obstruktiv søvnapne.

Søvnapne er særlig utbredt blant overvektige menn med kort og kraftig nakke. Hos andre kan store mandler og slapp muskulatur i svelget gjøre at svelget "klapper sammen" under innpusting.

Les også vårt intervju med Svein, om å leve med søvnapne syndrom: Farlig trøtt

Kilder

Referanser

  1. Andrew M. Kim, BS1; Brendan T. Keenan, MS1; Nicholas Jackson, MPH1; Eugenia L. Chan, BA1; Bethany Staley, RPSGT, CRC1; Harish Poptani, PhD3; Drew A. Torigian, MD, MA3; Allan I. Pack, MBChB, PhD1,2; Richard J. Schwab, MD1,2. Tongue Fat and its Relationship to Obstructive Sleep Apnea . Sleep 2014. www.ncbi.nlm.nih.gov