Nyhetsartikkel

Stor nedgang av livmorhalskreft etter HPV-vaksine

Forekomsten av livmorhalskreft er redusert med opp til 86 prosent blant kvinner som har fått HPV-vaksinen før fylte 20 år. Det viser en ny, dansk studie.

Hovedmålet med HPV-vaksinasjon er å redusere sykelighet og dødelighet fra HPV-relatert sykdom, spesielt livmorhalskreft. Men hvor stor er den virkelige effekten? Det har danske forskere undersøkt i en ny studie publisert i tidsskriftet Journal of the National Cancer Institute1.

Studien inkluderte kvinner mellom 17–30 år som bodde i Danmark oktober 2006 til desember 2019. Informasjon om HPV-vaksinasjon og diagnoser av livmorhalskreft ble hentet fra landsdekkende registre.

Av disse var nesten 40 prosent HPV-vaksinert før de fylte 17 år.

Forskerne justerte for alder, utdannelse og etnisitet da de skulle analysere resultatene. 

- Kan utrydde livmorhalskreft

Livmorhalskreft tar lang tid å utvikle seg, og derfor har det tatt tid før forskerne kunne se HPV-vaksinens effekt på selve kreftsykdommen. 
Ifølge en nyhetsmelding fra Rigshospitalet i Danmark2 er dennes studien den første i verden som viser at risikoen for livmorhalskreft er markant mindre for kvinner som er blitt HPV-vaksinert før de fylte 20 år.

- HPV-vaksinens effekt er klart dokumentert i kliniske studier, der alt er veldig vel-kontrollert. I den nye undersøkelsen kan vi se at kvinner i den generelle befolkningen som har fått vaksinen, har en markant lavere risiko for livmorhalskreft sammenlignet med kvinner som ikke har fått vaksinen, sier Susanne Krüger Kjær, overlege ved gynekologisk avdeling på Rigshospitalet og professor ved Københavns Universitet i nyhetsmeldingen. Hun er også forskningsleder ved "Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning" i Danmark. 

- Det er et fantastisk godt resultat, og vi tror på at kombinasjonen av HPV-vaksinasjon og screeningprogrammet for livmorhalskreft kan føre til at vi stort sett kan utrydde livmorhalskreft, sier Krüger Kjær.

Helst vaksine i tidlig alder

Resultatene viser at sammenlignet med uvaksinerte kinner, hadde kvinner som ble vaksinert ved 17-årsalderen 86 prosent lavere risiko for livmorhalskreft. Kvinner som ble vaksinert mellom 17 og 19 år hadde 68 prosent mindre risiko. 

- Når det gjelder kvinnene som var i 20-årene da de ble vaksinert, er bildet mindre tydelig. Det betyr likevel ikke at vaksinen ikke virker for eldre kvinner, sier Krüger Kjær.

- De eldste kvinnene i undersøkelsen er ikke blitt vaksinert som en del av barnevaksinasjonprogrammet, og en del av dem kan ha valgt vaksinen fordi de har en særlig risiko for å få livmorhalskreft. Resultatene understreker at jentene helst skal vaksineres i tidlig alder, og at noe av det beste man kan gjøre om man har en datter, er å ta i mot tilbudet om HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet, sier hun.

Kilder

Referanser

  1. Kjaer S, Dehlendorff C, et.al. Real-world Effectiveness of Human Papillomavirus Vaccination Against Cervical Cancer. JNCI: Journal of the National Cancer Institute 2021. doi:https://doi.org/10.1093/jnci/djab080
  2. https://www.rigshospitalet.dk/presse-og-nyt/nyheder/nyheder/Sider/2021/april/ny-forskning-markant-mindre-livmoderhalskrafft-blandt-hpv-vaccinerede-unge-kvinder.aspx