Nyhetsartikkel

Stor studie fastslår at det er ingen sammenheng mellom MMR-vaksine og autisme

MMR-vaksinen øker ikke barns risiko for å utvikle autisme. Det viser en stor studie publisert i det medisinske tidsskriftet Annals of Internal Medicine.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Over 650 000 barn var inkludert i den danske studien som avviser at det er en økt risiko for autisme blant barn som får MMR-vaksinen. 

Blant deltagerne i studien var det 31 619 barn som ikke var vaksinert, og resultatene viser at autisme forekommer like hyppig blant barn som ikke blir vaksinert. 

I alt 6 517 barn fikk diagnosen autisme mens studien pågikk. 

Studien er publisert i Annals of Internal Medicine1 i mars 2019, og utført av Statens Serum Institut (SSI), Stanford University School of Medicine og København universitet.

Ingen sammenheng

Forskerne har også undersøkt om det kan være andre mekanismer som virker inn på en slik måte at noen barn reagerer på MMR-vaksinen. 

- Vi har blant annet sett på barn med autistiske søsken. Vi vet at de har en økt risiko for å utvikle autisme. Vi har også sett på andre risikoparametre: Barn med gamle foreldre, barn der det har vært problemer i graviditeten eller der mor røyker og barn med lav fødselsvekt, sier seniorforsker Anders Hviid ved SSI i en nyhetsmelding.

- I ingen av tilfellene ble det observert større risiko for å utvikle autisme hos barn som var vaksinert, enn hos de barna som ikke var det, sier Anders Hviid.

Forskningsjuks i 1998

MMR står for meslinger (measles), kusma (mumps) og røde hunder (rubella). MMR-vaksinen beskytter barnet mot disse sykdommene. Vaksinen gis ved 15 måneder og 11-12 års (6. klasse) alder.

I 1998 ble det publisert en kontroversiell studie av blant annet Andrew Wakefield i tidsskriftet The Lancet, som hevdet at det var en sammenheng mellom MMR-vaksinen og autisme. Først i 2004 ble forskningen avslørt som svindel og forfalskning. Wakefield ble i 2010 fradømt retten til å praktisere som lege i Storbritannia.

Men forskningsjukset førte til skepsis mot vaksinen blant foreldre. Senere studier har motbevist at det er noen sammenheng mellom MMR-vaksinen og autisme, men skepsisen finnes fremdeles. 

Denne nye studien er nok et bevis på at autisme ikke kan kobles til vaksinen. 

Unikt tallmateriale

I en nyhetsmelding om studien skriver Statens Serum Institut (som er Danmarks svar på Folkehelseinstituttet) at tidspunktet for å gi MMR-vaksine gjerne faller sammen med den alderen barn som utvikler autisme, er i når de får de første symptomene. Derfor har det vært nærliggende for noen foreldre med autistiske barn å koble de to tingene sammen. 

Men den nye studien avviser altså all kobling mellom autisme og MMR-vaksinen. 

SSI skriver at et stigende antall barn får meslinger både globalt og i Europa, og de mener denne studien er et viktig bidrag i den aktuelle debatten om vaksinemotstand.

WHO anser vaksinemotstand til å være en av verdens 10 største trusler mot global helse i 2019. 

 

Kilder

Referanser

  1. A Hviid, JV Hansen, M Frisch, et.al. Measles, Mumps, Rubella Vaccination and Autism: A Nationwide Cohort Study. Annals of Internal Medicine 2019. annals.org