Informasjon

Styrketrening mot type 2-diabetes

Styrketrening kan redusere risikoen for å utvikle type 2-diabetes.

Det er forskere fra Syddansk Universitet og Harvard School of Public Health som har vist at menn som trener styrke, har markant lavere risiko for å utvikle type 2-diabetes i forhold til menn som ikke driver med styrketrening.

Les også: Nyoppdaget type 2-diabetes

Forskningsresultatet er nettopp publisert i det amerikanske tidsskriftet Archives of Internal Medicine.

To ganger i uken

Ifølge Anders Grøntved ved Institutt for Idrettt og Biomekanikk ved Syddansk Universitet, viser studien at menn som trener styrke to ganger i uken eller mer, har 34 prosent mindre risiko til å utvikle type 2-diabetes sammenlignet med menn som ikke trener styrke.

Tidligere studier har vist at kondisjonstrening reduserer risikoen for å utvikle type 2-diabetes.

Les også: Sjekk din risiko for type 2-diabetes

Ifølge forskerne er dette første gang en studie viser at styrketrening også gjør en forskjell. Men likevel understreker de at det er kondisjonstrening som er den mest effektive treningsformen for å forebygge type 2-diabetes.

- Vi tror at det er flere årsaker til at styrketrening kan forebygge diabetes, sier Grøntved til NHI.no

- Det øker energiforbruket. Det har lokale (muskulære) effekter, som særlig øker cellenes evne til å omsette sukker og til å respondere på insulin, og det øker muskelmassen, sier han.

Styrketrening godt alternativ

- Studien vår viser at menn som jevnlig trener kondisjonstrening, reduserer risikoen for å utvikle diabetes med 52 prosent. Men for menn som ikke kommer i gang med kondisjonstreningen, eller som ikke kan jogge eller svømme, kan styrketrening være et godt alternativ, sier Grøntved.

Les også: Type 2-diabetes og fysisk aktivitet

Stadig flere utvikler sykdommen type 2-diabetes. Ifølge WHO kan antallet dødsfall forårsaket av denne formen for diabetes, fordobles mellom 2005 og 2030.

De danske og amerikanske forskerne fulgte 32.002 amerikanske menn fra 1990 til 2008.

- Det er behov for ytterligere forskning som kan undersøke om styrketrening har den samme betydningen for kvinner. Dessuten bør det undersøkes hvilken type styrketrening som har best effekt med tanke på intensitet og varighet, sier Grøntved.