Nyhetsartikkel

Sunn livsstil kan forebygge tarmkreft

En av fire tilfeller av tarmkreft kan unngås ved å legge om til en sunnere livsstil.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det viser en dansk undersøkelse som publisert i British Medical Journal.

Studien er utført av danske Kræftens Bekæmpelse, og har undersøkt betydningen av fysisk aktivitet, midjemål, røyking, alkohol og kost i forhold til tarmkreft.

Den gode nyheten er at det er lite som skal til for å forebygge sykdommen. Undersøkelsen er utført i Danmark, og den viser at hvert fjerde tilfelle av tarmkreft kan unngås hvis befolkningen forsøker å holde seg til fem leveregler for sunn livsttil.

Enkle råd

De fem rådene er:

  • Unngå å røyke
  • Vær fysisk aktiv en halv time hver dag
  • Moderer alkoholforbruket
  • Spis sunt
  • Unngå å få et midjemål som overgår 102 cm for menn og 88 cm for kvinner

- Hvis befolkningen klarer å følge disse anbefalingene, vil det gjøre en stor forskjell. Ifølge undersøkelsen kan antall tilfeller av tarmkreft reduseres med 13 prosent hvis hver danske overholder ett av disse rådene, sier Anne Tjønneland, overlege og avdelingsleder i Kræftens Bekæmpelse og medforfatter i undersøkelsen.

Forskerne skriver i sin konklusjon i studien "Association of adherence to lifestyle recommendations and risk of colorectal cancer: a prospective Danish cohort study" at hvis man lever opp til alle fem rådene, kan antallet krefttilfeller reduseres med 23 prosent.

Få etterlevde alle rådene

Forskerne skriver at tykktarmskreft er en sykdom som er overrepresentert i de vestlige landene, noe som igjen kan bety at den vestlige livsstilen har innvirkning på utviklingen av sykdommen.

Nesten 55.500 danske kvinner og menn i alderen 50 til 64 år deltok i undersøkelsen. Deltagerne ble spurt om ulike livsstilsvaner i et spørreskjema. Deretter ble de fulgt opp i 10 år. 678 personer fikk tarmkreft i løpet av oppfølgingsperioden.

Det var ikke mange av deltagerne som levde i pakt med alle de fem rådene. Kun èn prosent av alle de over 55.500 deltagerne svarte at de både var røykfrie, var måteholden med alkohol, hadde et sunt kosthold, var fysisk aktiv og holdt seg innenfor anbefalt midjemål.

25 prosent overholdt fire av rådene, 40 prosent overholdt tre og 8 prosent levde kun opp til ett eller ingen av rådene.

-Risikoen for å få tarmkreft faller for hver ekstra anbefaling man lever opp til. Det kan være mye å hente for de menneskene som har den mest usunne livsstilen. Og dette er noen svært enkle og konkrete råd som er lette å formidle, sier Anne Tjønneland.

Antall tilfeller øker

Tarmkreft er den vanlige betegnelsen på ondartede svulster i tykktarmen eller endetarmen. Svulstene sitter oftest i tykktarmens siste del eller i endetarmen.

Nest etter prostatakreft hos menn og brystkreft hos kvinner, er tarmkreft den hyppigste kreftformen hos hvert av kjønnene. Kreft i tykktarmen rammer stort sett de eldste aldersgruppene og bare omtrent 10 prosent forekommer under 55 år. Dess eldre man blir, jo større er sjansen for å utvikle kreft i tykktarmen. Omtrent 85 prosent oppstår etter 60-års alder.

Det er i overkant av 3000 personer som får svulst i tykktarm og endetarm hvert år. Av disse er det omtrent like mange menn som kvinner.

Antall tilfeller av tykktarmskreft har vært økende de siste årene. Noe av forklaringen på det er at antallet eldre mennesker i befolkningen øker.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Kræftens bekempelse
  2. Kirkegaard H, Johnsen N, et.al.. Association of adherence to lifestyle recommendations and risk of colorectal cancer: a prospective Danish cohort study. BMJ 2010; 341: c5504 . BMJ (DOI)