Nyhetsartikkel

Tar celleprøven selv - hjemme

En ny test som er utviklet av et norsk selskap, er nå lansert i Storbritannia. Med denne testen kan kvinner selv ta en celleprøve og sende den inn til analyse.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I Norge har vi et organisert masseundersøkelsesprogram mot livmorhalskreft. Dette innebærer at alle kvinner i alderen 25-69 år innkalles til celleprøve hvert tredje år. Dette har halvert antallet tilfeller av livmorhalskreft. Likevel er det hvert år i underkant av 300 kvinner som utvikler denne typen kreft.

- Omtrent halvparten av de som utvikler kreft, hadde ikke tatt celleprøve som anbefalt, sier Sveinung Sørbye, som er overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Foreløpig kun tilgjengelig i Storbritannia

Ifølge Kreftregisterets årsrapport for 2008 var dekningsgraden for 3 års intervall på 66 prosent. Etter at kvinnene hadde mottatt to påminnelser, økte dekningsgraden til 80 prosent.

Nå åpner det seg en mulighet for at kvinner som ikke ønsker å gå til lege for å ta celleprøve, i fremtiden kan ta prøve til HPV-test selv - hjemme.

- Foreløpig er tampongprøven bare tilgjengelig i Storbritannia, men jeg synes at Kreftregisteret bør vurdere å sende prøveutstyr i posten til kvinner som ikke møter til celleprøve, til tross for to påminnelser, sier Sørbye.

Utviklet av norsk selskap

Testen, PreTect Collector, er utviklet av det norske bioteknologiske selskapet NorChip som holder til i Hurum. Prøven kan tas ved hjelp av en tampong. Etter at testen er tatt, legges den i en beholder og sendes inn for analyse.

Foreløpig er testen lansert i England via DrThom.com. Dette er en nettbasert legetjeneste (som er godkjent av britiske National Health Service, NHS).

PreTect Collector er CE-merket og registrert i Helsedirektoratets utstyrsregister. Det er testet på ca. 400 kvinner med gode resultater.