Nyhetsartikkel

Tilbakeviser sammenheng mellom antibiotika og astma

Forskning har tidligere konkludert med at antibiotikabruk under svangerskapet øker risikoen for at barnet utvikler astma. Men nå tilbakeviser danske forskere dette.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det var også danske forskere fra Dansk BørneAstma Center som mot slutten av 2012 viste at om mor bruker antibiotika under graviditeten, øker risikoen for at barnet innlegges på sykehus med astma med omtrent 20 prosent.

Studien ble den gang publisert i tidsskriftet The Journal of Pediatrics, og fikk stor oppmerksomhet.

Les mer om denne studien i vår artikkel: Kobler antibiotika i svangerskapet til barnets astma

Nå viser en ny studie fra Dansk BørneAstma Center at resultatene fra den første studien ikke stemmer: det er ikke antibiotikabruken som fører til astma - men mors dårlige immunforsvar. Det skriver Videnskab.dk

Den nye studien er publisert i tidsskriftet The Lancet Respiratory Medicine.

Antall infeksjoner avgjør

Hans Bisgaard er overlege i barnesykdommer ved Københavns Universitet og leder av Dansk BørneAstma Center. Han sier til Videnskab.dk at de med denne nye studien har veltet sine egne teorier og motbevist sine egne konklusjoner.

Les også: Barneallergistudien snart i mål

I den nye studien ønsket forskerne å teste den tidligere studien. Det gjorde de ved å underøke om risikoen for å utvikle astma hos barnet kun økte om mor brukte antibiotika under selve graviditeten. De sjekket derfor hva som skjedde med risikoen om mor også brukte antibiotika før og etter graviditeten.

Resultatene viste at bruk av antibiotika hos mor var forbundet med økt risiko for at barnet skulle utvikle astma i alle de tre periodene. Forskerne konkluderer dermed med at barnet har en økt risiko for å utvikle astma hvis moren bruker antibiotika - uansett på hvilket tidspunkt.

- Derfor har ikke dette noe å gjøre med antibiotikaens inflytelse på fosteret, sier Hans Bisgaard.

Den nye studien viser også at det er en direkte sammenheng mellem morens samlede antall antibiotikabehandlinger og risikoen for om barnet utvikler astma.

- Bruk av antibiotika er dermed en markør for risikoen for morens infeksjonshyppighet, sier Bisgaard.

Les også: Allergiutredning av barn

Svaret ligger i immunforsvaret

Dermed viser den nye studien at årsaken til sammenhengen mellom antibiotikabruken til mor og barns risiko for astma er å finne i mors immunforsvar.

Det er fordi: Om mor ofte får infeksjoner og har et stort forbruk av antibioitka, har hun trolig også et svakt immunforsvar. Dermed er det mors generelle bruk av antibiotika den økte riskoen for astma kommer an på - ikke bare bruken under selve graviditeten.

Les mer om immunsystemet her

Sterkt eller svakt immununforsvar er genetisk, og en mor med svakt immunforsvar har en større risiko for å få barn med svakt immunforsvar - som dermed også har større sjanse for å utvikle astma.

Bisgaard sier at de i kommende studier vil se på fars og søskens antibiotikabruk og koble dette opp mot utviklingen av astma.

- Alt tyder på at det er en klar genetisk komponent i dette, sier han til Videnskab.dk.

Men Bisgaard sier også at den nye studien ikke frikjenner antibiotika når det kommer til utvikling av astma. Han sier at antibiotika forstyrrer den naturlige bakteriefloraen i kroppen og kan dermed føre til at man utvikler forskjellige lidelser - som astma og allergi.

Kilder

Referanser

  1. Stokholm J, Sevelsted A, et. al. Maternal propensity for infections and risk of childhood asthma: a registry-based cohort study. he Lancet Respiratory Medicine 2014. DOI:10.1016/S2213-2600(14)70152-3 DOI
  2. www.videnskab.dk