Nyhetsartikkel

Tilskudd med Q10 viser god effekt ved hjertesvikt

Mange pasienter med hjertesvikt vil ha god nytte av å ta tilskudd med Q10. Det viser en ny, dansk studie.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of the American College of Cardiology: Heart Failure. Forskningen viser at kosttilskuddet Q10, som man får kjøpt reseptfritt på apoteket, kan virke positivt på hjertemuskulaturen hos personer med hjertesvikt. Kosttilskuddet må tas sammen med den ordinære medisinen pasienten bruker.

Hjertesvikt er en tilstand der hjertet ikke klarer å pumpe blodet rundt i kroppen kraftig nok. Det betyr at enkelte organ får for dårlig blodtilførsel.

De mest typiske plagene som oppstår er tung pust og nedsatt fysisk yteevne. Ved lett grad av hjertesvikt merkes dette først ved anstrengelse, mens man ved alvorlig hjertesvikt har tung pust også i hvile.

Den aktuelle studien viser at Q10 ga flere fordeler. Pasientene som hadde tatt tilskudd hver dag i to år, hadde blant annet færre symptomer og komplikasjoner enn de som ikke tok tilskuddet.

Les også: Mosjon forhindrer hjertesvikt

Gir hjertet energi

420 pasienter med moderat til fremskreden hjertesvikt deltok i studien som var en såkalt randomisert, kontrollert studie. De ble inndelt i to grupper: den ene gruppen tok 100 milligram kosttilskudd tre ganger daglig. Den andre gruppen fikk narremedisin. I tillegg til tilskuddet og placebomedisinen, tok pasientene de vanlige, foreskrevne medisinene sine.

Hverken forskere eller pasienter visste hvem som fikk ekte medisin, og hvem som fikk placebo. Studien varte i to år.

Resultatene viste at:

  • De av deltagerne som hadde tatt kosttilskuddet Q10, hadde 42 prosent færre dødsfall enn gruppen som hadde tatt narremedisin.
  • Gruppen som fikk ekte medisin, hadde 43 prosent færre komplikasjoner med hjertet, symptomer som åndenød og innleggelser på grunn av hjertesvikt.
  • Gruppen som tok Q10 hadde også færre bivirkninger enn den andre gruppen. Det betyr at Q10 trolig ikke påvirket pasientene negativt.

Svend Aage Mortensen er forsker og overlege ved Rikshospitalets hjertesenter i København og hovedforfatter av artikkelen. Han sier til Videnskab.dk at årsaken til at Q10-gruppen fikk gode resultater, er at Q10 øker hjertecellenes energiomsetning og funksjonalitet.

- Vi danner helt naturlig Q10 i cellene våre. Men hvis man måler innholdet i hjertemuskelen hos hjertesviktpasienter, kan man se at det mangler Q10. Det betyr at hjertet til disse pasientene mangler energi til å utføre det arbeidet de skal. Ved å tilføre stoffet kunstig, får cellene hjelp, sier han.

Les også: Nytt håp ved hjertesvikt?

- Mulig fremtidig behandling

Mortensen mener tilskudd av Q10 vil bli en del av standardbehandlingen for hjertepasienter. Også professor og overlege Kristian Thygesen - som ikke har medvirket i undersøkelsen - mener funnene fra studien er gode.

- Resultatet er oppmuntrende og peker mot en mulig fremtidig behandling. Dette er godt nytt til de som opplever hjertesvikt. Men resultatet bør trolig bekreftes med en større studie hvis Q10 skal blir en del av de internasjonale retningslinjene og standardbehandlingen av pasienter med hjertesvikt, sier Thygesen til Videnskab.dk - han er professor ved institutt for klinisk medisin ved Aarhus Universitet og ved hjerteavdelingen ved Aarhus Universitetshospital.

Men selv om Q10 ikke er en del av standardbehandlingen i dag, mener begge legene at pasientene kan kjøpe kosttilskuddet selv og supplere den vanlige medisinen de tar. Ulempen er at det blir kostbart - 300 milligram om dagen er en høy dose - og det tar tid før effekten oppnås.

Svend Aage Mortensen har selv anbefalt pasienter med hjertesvikt å ta kosttilskuddet, men presiserer:

- Hjertesyke pasienter må oppsøke legen før de går ut og kjøper kosttilskuddet. Det kan være en kompleks sak å vurdere hvor mye som skal til, siden annen medisin kan påvirke den mengden man har bruk for. Men personlig vil jeg si at det er en god idé å supplere med Q10. Særlig om man tar statiner som senker kolesterolet, men samtidig også senker det naturlige nivået av Q10 man har i cellene, sier Svend Aage Mortensen.

Kilder

Referanser

  1. www.videnskab.dk
  2. Mortensen S A, Rosenfeldt F, et.al. The Effect of Coenzyme Q10 on Morbidity and Mortality in Chronic Heart Failure. JCHF 2014. DOI:10.1016/j.jchf.2014.06.008 DOI