Nyhetsartikkel

Tre av fire influensasmittede har ingen symptomer

En stor befolkningsundersøkelse fra England viser at svært mange er smittet av influensavirus uten at de vet det selv.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Studien er publisert i The Lancet Respiratory Medicine Journal. Studien er en del av prosjektet "FLU Watch" - en stor, pågående studie som ser på hvilken betydning influensa har på folkehelsa i England.

I denne studien ble omtrent 1000 personer fulgt opp i fem influensasesonger. Det ble tatt blodprøver før og etter influensasesongen for å kunne måle mengden av antistoffer i blodet. I tillegg ble deltagerne fulgt opp og kontaktet hver uke, for å rapportere om ulike symptomer på influensa, som hoste, forkjølelse eller sår hals.

Resultatene viste at omtrent 20 prosent av deltagerne hadde en økning av antistoffer etter en influensasesong. Men 77 prosent av infeksjonene var symptomfrie, eller så milde at de ikke ble registrert under de ukentlige rapportene.

Influensa er en betennelse i luftveiene forårsaket av influensa-virus. Tilstanden gir seg vanligvis utslag i nedsatt allmenntilstand, slapphet, feber, tørrhoste, hodepine og muskel-og leddsmerter. Sykdommen opptrer ofte i epidemier, det vil si at det på et gitt tidspunkt finnes et stort antall syke i befolkningen. Slike epidemier forekommer stort sett hvert år i vintermånedene fra sent i desember til tidlig i mars.

Store influensaepidemier kalles pandemier, den siste er den såkalte svineinfluensaen i 2009.

Ifølge Folkehelseinstituttet viser estimater gjort i Norge at cirka 900 dødsfall i året kan knyttes til influensa. Dette er imidlertid et gjennomsnitt og kan variere mye fra år til år. De som dør av dette er i stor grad eldre og personer med alvorlig bakenforliggende sykdom.

Les også: Forskjellen på influensa og forkjølelse

Smittet og også smittefarlig?

Forfatterne av Lancet-studien skriver at influensa forårsaker omtrent 250 000-500 000 dødsfall på verdensbasis hvert år og at "Flu Watch" er en av de største og mest omfattende studiene av sitt slag siden 1980-tallet. Gjennom å gi pålitelig informasjon om epidemiologi, ønsker de å gi nyttig informasjon når det skal bli tatt fremtidige beslutninger av sesongens sykdomskontroll og pandemiplanlegging.

Jeffery S. Duchin fra University of Washington i Seattle sier til MedPage Today at man i mange år har visst at mennesker kan overføre smitte før de får symptomer. Men de har ikke visst hvor stor forekomsten av smittede uten symptomer er. Dermed mener han de nye funnene vil få store konsekvenser for influensaforebyggingen.

I en lederartikkel1 i The Lancet Respiratory Medicine Journal omtaler Peter Willian Horby ved University of Oxford den aktuelle studien. Han skriver at det ikke er avklart hvor smittsom symptomfri influensa er, men at mange mennesker som er smittet mildt trolig står for et betydelig andel av overføringen i samfunnet.

Ifølge Ingard Løge, spesialist i allmennmedisin ved Norsk Helseinformatikk, er det grunn til å tro at influensasmittede uten symptomer sprer smitten videre, men kanskje ikke i så stor grad siden de hverken hoster eller nyser. Samtidig vil de danne antistoffer og får dermed en naturlig vaksine.

National Health Service (NHS) i England skriver at det positive ved dette er at så mange som er smittet med influensaviruset unngår en kraftig infeksjon. På den andre siden kan det være en utfordring ved en framtidig pandemi siden det vil være uklart hvem som er smittet. Samtidig forsterker dette viktigheten av å praktisere god hygiene som håndvask og rengjøring av flater for å slippe at influensaen sprer seg ved epidemier.

Les også: Probiotika kan holde barn friske

Toppen av isfjellet

Tidspunktet og størrelsen på et influensautbrudd varierer mye mellom de ulike vintersesongene. I Norge regner Folkehelseinstituttet med at i år med større epidemier kan 10-30 prosent av den norske befolkningen bli smittet. Under Hong Kong-syken i 1970 ble anslagsvis 15-40 prosent av befolkningen syke.

Men denne studien fra England viser altså at overvåkningen i primærtjenesten i stor grad undervurderer omfanget av smitte og sykdom i samfunnet. En av forfatterne bak studien, Andrew Hayward fra University College London, sier i en nyhetsmelding at rapporterte tilfeller av influensa representerer kun toppen av et stort isfjell som stort sett er usynlig for nasjonale overvåkingssystemer .

- De fleste går ikke til legen når de har influensa. Og selv om de gjør det, er det ikke ofte at influensa blir diagnosen. Og i tillegg har tre av fire ingen symptomer.

Han sier også at 2009-pandemien forårsaket enorm internasjonal bekymring og store kostnader. Han sier at man må forberede seg på hvordan man skal reagere på både milde og alvorlige pandemier i framtiden. Tiltak tidlig i forløpet av en pandemi vil være viktig.

Kilder

Referanser

  1. Horby P W. Community studies of influenza: new knowledge, new questions. The Lancet Respiratory Medicine 2014.
  2. Hayward AC, Fragaszy EB, et al.. Comparative community burden and severity of seasonal and pandemic influenza: results of the Flu Watch cohort study. The Lancet Respiratory Medicine 2014.
  3. http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-03/tl-tqo031314.php