Nyhetsartikkel

Trener hunder til å oppdage covid-19

Et internasjonalt forskningsteam er i gang med å trene hunder til å oppdage covid-19. Foreløpige resultater viser at spesialiserte søkshunder kan avdekke covid-19 hos personer, noen med 100 prosent suksessrate.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en pressemelding publisert av The University of Adelaide i Australia1

Forskere ved universitetet i Adelaide er en del av et internasjonalt forskningssamarbeid, som altså trener søkshunder til å avdekke covid-19.

Målet er at disse hundene kan komme i arbeid i løpet av få måneder og bidra til å utfylle eksisterende metoder. Kostnadene skal være lave, og svarene øyeblikkelige og pålitelige. Hunder kan tas i bruk på flyplasser, til å screene ansatte på sykehus, og reisende i karantene, foreslår forskerne.

Les også: Servicehunder til hjelp og glede

Kan identifisere personer uten symptomer

Tidligere forskning har vist at hunder kan oppdage tilstedeværelsen av spesifikke olfaktoriske forbindelser forårsaket av en virusinfeksjon hos mennesker.

Studien skal se på følsomheten og spesifisiteten ved hunders påvisning av covid-19 sammenlignet med standard, diagnostisk laboratorietesting.

Foreløpige resultater fra den pågående forskningen viser at spesialiserte søkshunder kan oppdage covid-19 hos mennesker. Noen av hundene med 100 prosent suksessrate.

Lovende indikasjoner viser også at hunder som er trent på denne måten, er i stand til å identifisere infiserte personer før de utvikler symptomer, eller hos de som ikke har symptomer.

Les også: Bedre læring med hund i klasserommet

Hunder er ikke utsatt for smitten

Hundene blir trent på samme måte som bombehunder. Hvis resultatene fra studien er positive, vil de gå over til den kliniske screeningsfasen, sier en av forskerne i pressemeldingen.

Ifølge nylige studier er ikke hunder utsatt for smitten selv, og viruset kan ikke gjenskape seg i dem.

Forskerne mener at spesialiserte søkshunder vil kunne være en pålitelig, repeterbar, billig, enkel og rask måte å skjerme eller forhåndsvise potensielle tilfeller med covid-19.

Kilder

Referanser

  1. The University of Adelaide: COVID-19 dogs could be sniffing out cases in months www.adelaide.edu.au