Informasjon

Trening etter hjerteinfarkt

Trening er viktig for å ta vare på hjertet.

Det mener Morten Høydal, forsker ved NTNU. Og vær ikke redd for å puste tungt.

Fysisk aktivitet etter et hjerteinfarkt er viktig. Hjertet skal trenes opp igjen, og da kan det være nødvendig å presse kroppen.

- Vi vet det er viktig å komme i gang med fysisk aktivitet i etterkant av et infarkt. Meta-analyser viser at trening reduserer dødelighet med 20 prosent for pasienter med koronar hjertesjukdom, sier Morten Høydal, forsker ved K.G. Jebsen senter for hjertetrening ved NTNU i Trondheim.

Han er også Nasjonalforeningen for folkehelsen sin ekspert på fysisk aktivetet og hjerte- og karsykdommer.

Livsviktig trening

Hjertet er en sterk muskel som pumper blod ut i blodårene og som dermed sørger for at blodet sirkulerer i kroppen. Hjertet får tilført sine næringsstoffer og oksygen fra blodårer som befinner seg utvendig på hjertet, de såkalte kransårene eller koronararteriene. Et hjerteinfarkt oppstår når en slik blodåre blir blokkert av en blodpropp.

Årlig registreres 10.000-15.000 tilfeller av hjerteinfarkt i Norge.

Les også: Mosjon og hjertesykdom

Høydal mener trening er noe av det viktigste man kan gjøre for å forebygge hjerte- og karsykdommer.

- I et studie gjennomført hos oss i Trondheim på pasienter med hjertesvikt etter infarkt, viste det seg at de som trente med høy intensitet på treningene (intervall 4 ganger 4 minutt) hadde en betydelig større forbedring i aerob kapasitet enn de som trente med moderat intensitet - som tilsvarte moderat gange, sier han.

Høydal forteller at pasientene som drev intervalltrening, fikk flere fordeler, blant annet en betydelig forbedring i hjertets pumpeevne. I tillegg fikk det forstørrede hjertet en mer normal størrelse etter intervalltreninga.

Les også: Tre av fire hjerteinfarkt kan forebygges

Neste side