Sjokkbølgebehandling har vært benyttet siden 1980-tallet til å behandle nyrestein. Etter hvert ble sjokk/- trykkbølgebehandling utviklet til å behandle muskel og skjelett-plager, og brukes i dag mot en rekke tilstander som plantar fasciitt, akillessenebetennelse og kalkskulder.
Behandlingen består i å tilføre det skadde området på kroppen mange lydbølger med høyt trykk. Det sendes lydbølger inn i det skadde området på kroppen ved hjelp av en håndholdt trykkbølgepistol.
Benny Storheil er fysioterapeut og manuellterapeut ved Ortopedisk medisin nord i Bodø. Han har praktisert teknikken siden starten av 2003, og forklarer i dette intervjuet hvordan behandlingen virker, utføres og hvorfor den har effekt på ulike plager.
Lydbølger
Behandlingen som brukes i dag er todelt: fokusert sjokkbølgebehandling og trykkbølgebehandling.
Trykkbølge er en avart av den opprinnelige sjokkbølgebehandlingen.
Sjokkbølgebehandling blir omtalt som extracorporeal shock wave therapy (ESWT).
Trykkbølgebehandling, også omtalt som radiale sjokkbølger (radial extracorporeal shock wave therapy)(rESWT)), kom på markedet tidlig på 2000 tallet og er altså et alternativ til sjokkbølge.
- Sjokkbølger er lydbølger med hastighet større enn lydens (supersonisk). De generer høyt trykk over en kort periode på noen nanosekunder, forklarer Storheil.
Det er denne trykkforandringen som er den mekaniske impulsen som skal påvirke celler og strukturer i kroppen.
- Trykkbølger gjør dette til en viss grad, men de er ikke supersoniske. Men virkningsmekanismene er mye lik sjokkbølgen - som er opprinnelsen til behandlingen, sier han.
