Nyhetsartikkel

Tyggegummi kan forebygge ørebetennelse

Mellomørebetennelse blant barn er en av de vanligste årsakene til at foreldrene kontakter lege. En ny studie har undersøkt om tyggegummi med xylitol forebygger vonde ører hos barn.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Akutt mellomørebetennelse er den vanligste årsaken til legebesøk og antibiotikabruk hos barn.

I en Cochraneoversikt har fire kanadiske leger og tannleger undersøkt om tyggegummi med xylitol kan forebygge mellomørebetennelse hos barn under 12 år.

Les mer om Cochranestudien her

Forskerne utførte systematiske søk etter randomiserte undersøkelser av effekten av xylitol. Søket ga 84 potensielle artikler, men bare fire studier hadde tilstrekkelig kvalitet til å kunne inkluderes i studien. Alle de fire undersøkelsene er utført i Oulu i Finland i perioden 1995-2002.

En Cochrane-oversikt er en systematisk oppsummering av det som finnes av dokumentasjon på effekt av et helsetiltak. Om det mangler dokumentasjon på effekt av et tiltak, kan en Cochrane-oversikt være med på å avklare behovet for videre forskning.

Minsker risikoen

Oversikten viser at risikoen for å få mellemørebetennelse faller med mellom 25 og 40 prosent blant barn i tre til fem-årsalderen hvis de tygger to stykker av denne type tyggegummi fem ganger om dagen. Årsaken skal være at tyggegummi søtet med xylitol har en antibakteriell funksjon og samtidig får barnets kjevemuskler mosjon ved tyggingen. Det gir en bedre utlufting av øretrompeten og mellomøret.

Denne Cochrane-oversikten er nylig omtalt i det danske Ugeskrift for leger av Jørgen Lous ved Syddansk Universitet. Han har gjennomgått undersøkelsene fra Finland.

For spørsmålet er selvsagt: Skal friske barn spise to stykker xylitoltyggegummi fem ganger om dagen for å redusere risikoen for mellomørebetennelse i vinterperioden?

Lous sier til NHI.no at han ikke vil anbefale dette som en behandling for barn. For at tyggegummi skal ha effekt, må det tygges mye over flere måneder.

I sin artikkel i Ugeskriftet skriver Lous at bivirkningene er små. Kun 1,6 prosent måtte utgå fra undersøkelsen på grunn av mageproblemer i xylitolgruppene, og en prosent i kontrollgruppene.

- Så om barn ønsker det selv, er det vel ok, sier han.

Les også: Alle barn får ørebetennelse

Små bivirkninger

I Ugeskriftet skriver Lous at prinsippet med å hemme bakteriene med "enkle" biologiske midler er tiltalende, og han ønsker derfor økt forskning på dette området.

Men han nevner også andre forhold som kan ha innvirkning på ørebetennelse blant barn. For eksempel har barnehagebarn omtrent dobbelt så ofte mellomørebetennelse enn barn som er hjemme. Amming i mer enn tre måneder beskytter mot mellomørebetennelse, og passiv røyking øker risikoen.

I tillegg har bruk av narresmukk innvirkning på barn. Lous skriver at bruk av narresmukk øker risikoen, og forskere har regnet ut at bruk av narresmukk er årsaken til 25 prosent av mellomørebetennelsene til barn under tre år.

Til NHI.no sier han at man kan oppnå omtrent den samme effekten som med tyggegummien, om man fjerner narresmukken.

- Man kan også trolig oppnå det samme med god håndhygiene ved barnehagene, sier han.

Nederlandsk forskning

Før to års alder har fire av ti barn hatt ørebetennelse minst én gang. 10 prosent av disse blir "ørebarn" med tilbakevendende eller gjentatte ørebetennelser. Jo yngre barnet er når det får sin første ørebetennelse, jo høyere er risikoen for nye ørebetennelser.

En nederlandsk studie NHI.no omtalte for noen år tilbake, viser også at bruk av smokk gir en høyere risiko for gjentatte ørebetennelser.

Les mer om studien her

Resultatene av studien er publisert i det medisinske tidsskriftet Family Practice.

Foreldrene fylte ut spørreskjemaer og svarte på spørsmål om barnas smokkevaner. Men resultatene viste ingen direkte sammenheng mellom akutt mellomørebetennelse og smokkebruk. Det var omtrent like mange smokkebarn som fikk ørebetennelse som barn uten smokk. Men sannsynligheten for en ny ørebetennelse var 16 prosent hos de med smokk og 11 prosent hos de uten smokk.

De nederlandske forskerne mener foreldre bør opplyses om risikoen for gjentatte ørebetennelser ved smokkebruk etter barnets første diagnose hos legen. De mener legene kan vurdere å fraråde foreldre til å la barn som har hatt ørebetennelse, bruke smokk for å unngå nye betennelser i øret.

Les også: Skal barnet ha smokk?

Kilder

Referanser

  1. Azarpazhooh A, Limeback H, et.al. Xylitol for preventingacute otitis media in children up to 12 years of age. Cochrane Database of SystematicReviews 2011 The Cochrane Library

Tidligere fagmedarbeidere