Nyhetsartikkel

Type 1 diabetes og stoffskiftesykdom

Stoffskiftesykdom og andre autoimmune sykdommer oppstår oftere hos personer med type 1-diabetes enn blant de som ikke har denne sykdommen.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge en artikkel publisert i Diabetes Forecast i februar 20161, forekommer stoffskiftesykdom (tyreoideasykdom) og diabetes ofte hos samme personer. Ved type 2-diabetes er det ikke en økt risiko for stoffskiftesykdom, men både type 2-diabetes og høyt og lavt stoffskifte er utbredte sykdommer som kan oppstå hos samme person.

Et autoimmunt problem

Ved type 1-diabetes er sjansen for samtidig stoffskiftesykdom større enn ved type 2-diabetes: Autoimmun tyreoideasykdom (tyreoidea = skjoldkjertelen) oppstår hos 17-30 prosent av personer med type 1-diabetes. Stoffskiftesykdommene som er omtalt i denne sammenheng, er i hovedsak høyt stoffskifte (oftest Graves syndrom) og lavt stoffskifte (oftest Hashimotos sykdom). Årsakene til stoffskiftesykdom kan være mange, med ved type 1-diabetes er hovedårsaken vanligvis knyttet til immunforsvaret (et autoimmunt problem).

Ved type 1-diabetes kjenner ikke immunforsvaret igjen betacellene i bukspyttkjertelen, og angriper disse. Ved stoffskiftesykdom lager immunforsvaret antistoffer som angriper skjoldkjertelen.

Som ved type 1-diabetes produserer skjoldkjertelen antistoffer som kan oppdages i blodet når en autoimmun reaksjon oppstår. Selv om slike antistoffer kan indikere høyere risiko for visse autoimmune sykdommer, er ikke dette et sikkert tegn på at du har - eller vil få - sykdommen.

Økt risiko for flere sykdommer

Ifølge en studie som ble publisert i Diabetes Care i 2011, finner man andre autoimmune sykdommer ved diagnosetidspunktet hos 33 prosent av pasienter med type 1 diabetes2.

Årsaken til at risikoen er forhøyet ved type 1-diabetes, er at du har større sannsynlighet for å få flere autoimmune sykdommer hvis du allerede ha en autoimmun sykdom. Disse sykdommene kan være alopecia areata (flekkvist hårtap), lupus, pernisiøs anemi, fortidlig svikt av eggstokkene, cøliaki, vitiligo og Addisons sykdom3.

Autoimmune sykdommer utgjør en stor gruppe sykdommer som har det til felles at kroppens immunsystem feilaktig angriper friske celler, ødelegger disse og det vevet de tilhører. Vi vet fortsatt ikke sikkert hvorfor autoimmune sykdommer oppstår, men forskerne har hypoteser som virker troverdige.

Vil du vite mer? Les vår oversiktsartikkel om autoimmune sykdommer.

Kilder

Referanser

  1. Diabetes Forecast: Thyroid Disorders and Type 1 Diabetes. Tsai, A. www.diabetesforecast.org
  2. Medscape: Diabetes care: Additional Autoimmune Disease Found in 33% of Patients at Type 1 Diabetes Onset www.medscape.com
  3. KidsHealth: Other diseases that are more common in people with type 1-diabetes