Nyhetsartikkel

Unødvendige MR-undersøkelser

Flere studier viser at MR-undersøkelser ved idrettsskader kan føre til unødvendige diagnoser. Dette etter at studier viser at svært mange skadefrie personer uten smerter, får diagnoser som tilsier både plager og smerter.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge en artikkel som ble publisert i The New York Times i oktober 2011, kan svært mange MR-bilder som blir tatt ved idrettsskader, være misvisende. I artikkelen viser de til en kjent, amerikansk sportsortoped som fikk tatt MR-bilder av 31 skadefrie, profesjonelle baseballspillere (kastere). Til tross for at disse hadde verken skader eller smerter, fant MR-bildene unormal skulderbrusk hos 90 prosent av dem, og unormale rotator cuff sener hos 87 prosent.

Videre skriver de at MR-bilder lett kan mistolkes, noe som kan medføre unødvendige, eller til og med skadelige behandlinger.

Sjelden med "normalt" resultat

Et annet eksempel det blir vist til i artikkelen, er at hvis en skadefri person løper en tur, for så å ta et MR-bilde, vil bildet vise væske i leggbeinet. Et slikt funn er uten betydning, men hos en skadet person kan væske være et tegn på at beinet er stresset, eller til og med har en sprekk som trenger ro for å gro.

Faktisk er det sjelden at et MR-bilde kommer tilbake med et helt "normalt" resultat. Derfor er det avgjørende at MR-bilder sammenholdes med pasientens sykehistorie og en god fysisk undersøkelse.

- Pasienter føler ofte at de får bedre behandling hvis de får en fancy undersøkelse. Noen pasienter vil også kreve en MR-undersøkelse, sier en av ortopedene til New York Times.

Utgjør opptil 50 millioner kroner i året

I en amerikansk studie som ble omtalt i Tidsskrift for Den norske legeforening i mai 2009, fant forskerne at meniskskader på MR er et vanlig funn hos middelaldrende og eldre personer, både blant de med og de uten knesmerter. Flertallet av menisklesjonene i denne studien (60 prosent) ble funnet hos personer som ikke hadde opplevd noen form for smerte eller stivhet i løpet av den siste måneden.

I samme artikkel sier Lars Engebretsen, professor i ortopedi ved Ullevål universitetssykehus, at studien bekrefter tidligere norske og internasjonale studier. Han forteller også at egne beregninger tyder på at kostnadene ved unødvendige MR-undersøkelser utgjør opptil 50 millioner kr. i året.

Vil du vite mer?

Les også: Unødvendige kneoperasjoner - To studier har sett på effekten av kirurgisk behandling ved slitasjegikt i kneet og meniskskader. Konklusjonen er at operasjon ikke nødvendigvis har bedre effekt enn fysioterapi og medisiner, og at alle bør være mer tilbakeholdne til bruk av operasjoner ved slike skader.

Hva er MR-undersøkelser? Det kan du lese mer om i denne artikkelen.