Nyhetsartikkel

Utilfredsstillende behandling av dysmenoré

NSAIDs er de foretrukne legemidlene ved dysmenoré, men ikke alle oppnår tilfredsstillende lindring. Forskere sliter med å få finansiert studier, og det er utfordringer med å rekruttere deltakere til studiene.

Tidsskriftet Nature har publisert en artikkel om det utilfredsstillende behandlingstilbudet til kvinner med uttalt dysmenoré1. Det er beregnet at nær 1 av 5 kvinner med smertefulle menstruasjoner - med eller uten underliggende medisinske tilstander som endometriose eller myomer - ikke oppnår lindring av eksisterende behandlinger2. Likevel har menstruasjonssmerter lenge blitt ansett som et løst problem og få midler bevilges til forskning på dette området ifølge Nature.

Det er fortsatt uklart hva som forårsaker dysmenoré. Den rådende teorien er at smertene skyldes prostaglandiner. Ved starten av menstruasjonen faller nivåene av progesteron og østradiol, noe som fører til økt produksjon av prostaglandiner. Disse stoffene får uterus til å trekke seg sammen for å hjelpe til med å skyve ut avstøtt slimhinne, men de kan også forårsake smertefulle kramper. NSAIDs begrenser produksjonen av prostaglandiner, noe som bør gi smertelindring, særlig hvis medisinen blir tatt før smertene begynner. Det faktum at NSAIDs ikke hjelper for alle, kan skyldes nedsatt absorpsjon, men det kan også være en annen mekanisme som spiller inn - som livmorkontraksjoner, magemuskelømhet, betent vev, tretthet i bekkenbunnsmuskulaturen og en rekke andre faktorer.

En av de mulige behandlingene av dysmenoré er sildenafil. Et legemiddel som brukes i behandlingen av erektil dysfunksjon hos menn. Sildenafil øker blodstrømmen ved å dilatere blodkar, noe en tror kan bidra til å skylle ut prostaglandiner som finnes i økte konsentrasjoner i uterus under menstruasjonen - og som bidrar til smertene. I tillegg tror en at sildenafil bidrar til bedre oksygenering av uterus.

I en liten studie så man effekt av sildenafil sammenlignet med placebo3, men studien gikk tom for finansiell støtte og ble stanset. Flere andre studier har måttet stanse grunnet manglende finansiering. I intervjuer med Nature har flere forskere gitt uttrykk for at dette er en kvinnefiendtlig holdning hos de bevilgende føderale myndighetene i USA.

En annen utfordring forskerne har, er å rekruttere deltakere til studiene. Kvinner som er villige til å komme til laboratoriet når de menstruerer og har smerter.

Siste ordet er imidlertid ikke sagt. Ifølge forfatteren av Nature-artikkelen er nye studier på gang

Kilder

Referanser

  1. McMurray C. Current treatments for cramps aren’t cutting it. Why aren’t there better options? Nature STAT Health. Published Feb 17, 2023. www.statnews.com
  2. Oladosu FA, Tu FF, Hellman KM. Nonsteroidal antiinflammatory drug resistance in dysmenorrhea: epidemiology, causes, and treatment. Am J Obstet Gynecol. 2018;218(4):390-400. doi:10.1016/j.ajog.2017.08.108 DOI
  3. Dmitrovic R, Kunselman AR, Legro RS. Sildenafil citrate in the treatment of pain in primary dysmenorrhea: a randomized controlled trial. Hum Reprod. 2013;28(11):2958-2965. doi:10.1093/humrep/det324 DOI