Informasjon

Vanligere med cøliaki nå enn tidligere

Tilstanden cøliaki er fire ganger vanligere i dag enn for 50 år siden.

Glutenintoleranse (cøliaki) skyldes en allergisk reaksjon mot stoffet gluten, et stoff som finnes i mange melsorter. En studie fra amerikanske Mayo Clinic viser at cøliaki er blitt fire ganger vanligere i løpet av de siste 50 årene.

Studien, som kommer fra det amerikanske sykehus-nettverket Mayo Clinic, er publisert i tidsskriftet Gastroenterology.

Ukjent årsak

Cøliaki er en tilstand der tarmtottene i tynntarmen ødelegges på grunn av betennelse. En allergisk reaksjon mot stoffet gluten får kroppens immunforsvar til å angripe og ødelegge tarmtottene. Tarmtottenes oppgave er å ta opp næringsstoffer fra maten. Typiske symptomer på cøliaki er løse og hyppige avføringer samt magesmerter, luftplager, vekttap og slapphet.

- Cøliaki er blitt mye mer vanlig de siste 50 årene uten at vi vet hvorfor, sier lege og forsker Joseph Murray i en pressemelding.

Murray, som ledet studien, antar at så mange som 1 av 100 kan ha sykdommen. Han opplyser at langt fra alle disse får diagnosen stilt. Mange mennesker kan ha cøliaki uten å vite det.

Ikke lenger sjeldent

Pasienter med cøliaki reagerer på proteinet gluten, som det finnes rikelige mengder av i kornsortene hvete, bygg og rug. Dersom du har cøliaki, er hovedbehandlingen en livslang glutenfri kost. Når du slutter å spise matvarer med gluten, bygges tarmtottene opp igjen.

- Cøliaki er en uvanlig sykdom, men den er ikke lenger sjelden. Noe må ha forandret omgivelsene våre og gjort sykdommen mye vanligere, mener forskningslederen.

Økt dødelighet

Forskningsresultatene viser også at udiagnostiserte deltakere med cøliaki hadde nesten fire ganger større sjanse for å dø i løpet av studiets 45 år lange oppfølgingsperiode - sammenliknet med friske deltakere.

- Vi har nå påvist at udiagnostisert cøliaki kan ha en betydelig innvirkning på dødeligheten, sier Murray.

Studien ble gjennomført ved at forskere fra Mayo Clinic testet blodprøver, som ble samlet inn ved en militær flybase i delstaten Wyoming, for glutenallergi. Prøvene ble tatt mellom 1948 og 1954. Deretter ble prøveresultatene sammenliknet med to nyere samlinger med blodprøver tatt i Minnesota.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Mayo Clinic study finds celiac disease 4 times more common than in 1950s. Mayo Clinic 2009.