Nyhetsartikkel

Vurderer HPV-vaksine til gutter

Kunnskapssenteret skal nå gjøre en metodevurdering for HPV-vaksinering av gutter. I Australia er HPV-vaksine til gutter allerede en del av vaksinasjonsprogrammet.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den 14. mai 2013 publiserte Kunnskapssenteret (Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten) en nyhetssak om at at de skal utarbeide en metodevurdering for HPV-vaksinering av unge gutter. De skal også vurdere om jenter og unge kvinner som var for gamle (over 13 år) til å bli inkludert i vaksinasjonsprogrammet da det startet i 2009, skal inkluderes. Dette vil gjelde kvinner opp til 26 år. Prosjektet skal være ferdig i løpet av første halvår 2014.

Forebygger kreftsykdom også hos menn

Sveinung Wergeland Sørbye er overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. Han har i tidligere intervju argumentert for at også gutter bør få HPV-vaksine. Nå viser han til en studie som ble publisert i Ugeskrift for Læger i februar 2013, hvor forfatterne skriver følgende:

Humant papillomavirus (HPV) er en svært utbredt seksuelt overførbar infeksjon. Høy-risiko HPV forårsaker peniskreft og en betydelig andel av orofarynkskreft (kreft i bakre del av tunge, i svelget og i mandlene), og analkreft hos menn. Lav-risiko typer av viruset forårsaker kjønnsvorter. Forebygging av disse krefttypene er mulig med HPV-vaksinen. Forfatterne anbefaler at det danske vaksinasjonsprogrammet også skal omfatte menn.

Bedre infeksjonskontroll

Forfatterne av artikkelen i Ugeskriftet viser til at helsemyndighetene i Australia og Nord-Amerika anbefaler at denne vaksinen også blir gitt til menn.

Les også: Oralsex knyttes til sterk økning av kreft

I en artikkel publisert av Kreftregisteret, sier lederen for enhet for HPV-forskning i Kreftregisteret, Mari Nygård, at samtidig vaksinering av gutter mot HPV-infeksjon kan bidra til bedre infeksjonskontroll i befolkningen - i tillegg til at det vil redusere HPV- relaterte sykdommer hos menn.