Informasjon

Paracetamolforgiftning

Paracetamol er det hyppigst brukte smertestillende midlet ved milde til moderate smerter. I vanlige doser er det ufarlig å bruke, men tatt som overdose er det et potensielt farlig legemiddel som kan gi leverskade og føre til død.

Hva er paracetamol?

Paracetamol er en medisin som senker feber og lindrer milde til moderate smerter. Det er et håndkjøpspreparat som du får kjøpt uten resept i små pakninger på apotek eller i dagligvarebutikker og på bensinstasjoner. Større forpakninger krever resept fra lege.

Paracetamol finnes som tabletter, brusetabletter, smeltetabletter, mikstur, stikkpiller og den finnes i kombinasjon med andre medisiner som kodein og acetylsalisylsyre. De ulike tablettypene finnes i ulike styrker som 250 mg, 500 mg og 1 g (1000 mg).

Paracetamol kan brukes i korttidsbehandling av feber, f.eks. ved forkjølelse og influensa, milde til moderate smerter, som f.eks. hodepine, tannpine, menstruasjonssmerter, muskel- og leddsmerter. Under legekontroll brukes paracetamol forebyggende mot komplikasjoner ved høy feber, langvarige hodesmerter og muskel- og leddplager. Paracetamol er det klart foretrukne valget av smertestillende midler dersom man kan dosere dette 1 gram x 3 og dermed kan gi pasienten god smertelindring fremfor å introdusere medikamenter med flere bivirkninger som NSAIDs eller opioider. Helsemyndighetene ønsker at paracetamol skal være førstevalg ved smerter.

Anbefalt maksimaldose med paracetamol per døgn er 3 gram (var tidligere 4 gram).

Paracetamol er et trygt legemiddel når det brukes riktig, og selv om alvorlige leverskader kan forekomme, er det god avstand fra den angitte maksimaldosen til det oppstår tegn på forgiftning.

Neste side