Informasjon

Salisylatforgiftning

Forgiftning med salisylat forekommer både blant barn og voksne. Det er en potensielt livstruende tilstand. Symptomene kan i starten være diffuse.

Hva er salisylatforgiftning?

Salisylat er den virksomme kjemiske forbindelsen til acetylsalisylsyre som omfatter preparatene Acetylsalisylsyre, Albyl-E, Aspirin. Overdose med slike midler kan i verste fall gi livstruende forgiftninger.

tablettglass

Hos voksne regner vi med fare for forgiftning ved inntak på over 10 gram eller mer enn 2-300 milligram per kilo kroppsvekt. Hos barn under 10 kilo kan en dose på 1,5 gram være giftig. Dødelig salisylatforgiftning kan oppstå etter inntak av 10 til 30 gram hos voksne og så lite som 3 gram hos barn. Det er ingen forskjell på den skadelige effekten av overdoser med de forskjellige salisylatpreparatene.

Forbruket av salisylater har gått ned på grunn av advarsler mot bruken og restriksjoner i tilgangen (får bare kjøpe småpakninger over disk). Advarslene skyldes økt risiko for magesår med og uten blødning, allergiske reaksjoner, utvikling av Reyes syndrom hos barn (blant annet lever- og hjerneskade). Dessuten har det i løpet av siste halvdel av 1900-tallet blitt utviklet en alternativ legemiddelgruppe, NSAIDs, som i mange henseender er klart bedre enn salisylater.

Neste side