Hva er det?
- All mat inneholder små mengder med bakterier. Men når mat blir håndtert dårlig, kokes for lite eller lagres utilfredsstillende, kan bakterier formere seg i så store mengder at det kan forårsake sykdom - eventuelt at de danner giftstoffer
- Parasitter, virus og kjemikalier kan også forurense mat, men slike kilder til matinfeksjon eller magetarmsykdom er uvanlige
- Symptomer og tegn på matforgiftning avhenger av forurensningskilden. Vanligvis inntrer diaré, kvalme, magesmerter og noen ganger brekninger i løpet av timer etter inntak av bedervet mat
- Om du spiser bedervet mat, vil følgende faktorer avgjøre hvorvidt du blir syk: Type mikrobe, mengden du har fått i deg, din alder og din helse
- Risikogrupper er:
- Eldre mennesker. Når du blir eldre, vil ikke immunsystemet ditt reagere like raskt og effektivt mot infeksiøse organismer
- Spedbarn og småbarn. Deres immunsystem er ikke fullt utviklet enda
- Mennesker med kroniske sykdommer. F.eks. med diabetes eller multippel sklerose, eller pasienter som er under cellegift- eller strålebehandling, kan ha svekket immunrespons
- Matforgiftning inntrer i løpet av 1 til 6 timer og går vanligvis over innen 24 timer
Førstehjelp
- Om du får matforgiftning:
- Hvil deg og drikk rikelig med væske
- Bruk ikke antidiaré-midler fordi de kan forsinke elimineringen av bakterier fra systemet ditt
- Tilstanden blir vanligvis bra av seg selv
- Tilkall akuttmedisinsk hjelp dersom
- Du har kraftige symptomer, som vandig diaré som blir blodig i løpet av 24 timer
- Du tilhører en høyrisiko-gruppe
- Du mistenker botulisme (meget sjelden)
- Botulisme er en mulig dødelig sykdom som skyldes inntak av et giftstoff som dannes av visse bakteriesporer i maten
- Finnes oftest i hjemmelaget hermetisert mat og rakfisk
- Symptomene kommer gjerne 12-36 timer etter inntak av den bedervede maten og kan bestå av symptomer som hodepine, synsforstyrrelser, muskelsvakhet og eventuelt lammelser
Vil du vite mer?
- Matforgiftning
- Matforgiftninger - for helsepersonell