Enkel

Svangerskapsuke 0

Unnfangelsen har ennå ikke skjedd, og siden det vanligvis ikke er mulig å vite den eksakte datoen for befruktningen, så brukes datoen for første dag av siste menstruasjon til å beregne nedkomstdatoen, terminen. Kanskje virker det forvirrende, for det er jo ca 2 uker før du eventuelt blir gravid. Men faktum er at første dag i siste menstruasjon er den siste "sikre" datoen vi kan bruke til å beregne termin.

Beregningen av termindatoen blir da slik:

  • Ta første dag i din siste menstruasjon
  • Tell tre måneder bakover
  • Legg til syv dager og du har termindatoen!

Eksempel: Dersom første dag i siste menstruasjon er 1. april, så blir termindatoen 8. januar.

Denne metoden til å beregne nedkomst kalles Naegles regel. Den forutsetter at du har en forholdsvis regelmessig menstruasjon. Metoden baserer seg på at eggløsning og befruktning skjer nøyaktig 14 dager etter siste menstruasjons første dag og at babyen utvikles og fødes etter nøyaktig 38 uker. Plusser vi på de to ukene fra siste menstruasjon, så betyr det at svangerskapet varer 40 uker. Men et normalt svangerskap kan vare fra 38 til 42 uker. Så forutsetningene dette regnestykket baseres på, er usikre. Kvinnens sykluser er ikke så synkroniserte, derfor blir terminbestemmelsen etter Naegles regel bare et grovt overslag. I dag bruker vi resultatet fra ultralydundersøkelsen omkring uke 18 til å fastsette termin.

Om du planlegger graviditet, bør du allerede oppføre deg som om du er gravid. Om du ikke har begynt å ta tilskudd av vitaminet folat, bør du begynne nå. Helst burde du begynne med dette et par måneder før du planlegger å bli gravid og fortsette ut tolvte uke av svangerskapet. Denne forebyggende behandlingen vil være nyttig selv om du først starter når du oppdager at du er gravid, og fortsetter ut tolvte uke.

Folinsyre forebygger nerverørsdefekter. Dette er en gruppe medfødte tilstander som skyldes manglende lukking av strukturene omkring ryggmargen, og det kan gi f.eks ryggmargsbrokk. Folinsyre får du kjøpt reseptfritt på apoteket og på de fleste dagligvarebutikker.

Dersom du planlegger å bli gravid, bør du i denne fasen unngå alkohol og tobakksrøyk, narkotiske midler og medisiner. Er du usikker på om du kan ta en medisin du pleier å bruke, dersom du blir gravid, så snakk med legen din.