Enkel

Svangerskapsuke 29 - mor

Temaside om Korona

Mange opplever at bevegelsene i magen blir stadig sterkere, kanskje du bærer på en bokser eller en fotballspiller? Andre synes at det er mindre bevegelser i magen enn før. Begge deler kan være rett. Fosteret er større og sterkere, og bevegelser i armer og bein kan slik settes merkes kraftigere. Motsatt blir det mindre og mindre plass i magen, noe som innskrenker bevegelsesmulightene til fosteret.

Ernæring under svangerskapet

Den største veksten hos fosteret foregår i siste trimester. Fosterets vekt fordobles nesten over de to siste månedene før fødselen. Ordinært tar ikke mor opp nok protein, kalsium, fosfater og jern fra sin kost under de siste månedene av svangerskapet til å dekke disse ekstra behovene til fosteret. Imidlertid har mors kropp i forkant av denne vekstspurten fylt opp lagrene med disse stoffene, noe i morkaken, men det meste på normale lagringssteder i mors kropp.

Hvis de riktige næringsstoffene ikke finnes i den gravides kost, kan en rekke svikttilstander oppstå hos mor, spesielt når det gjelder kalsium, fosfater, jern og vitaminer. Særlig er risikoen for å utvikle jernmangelanemi hos mor stor. Tilstrekkelig tilførsel av vitamin D er også viktig, for selv om den totale mengden kalsium som fosteret behøver er lav, så tas det opp lite kalsium fra mors tarm uten vitamin D.

Har ryggleie blitt vanskelig for deg?

Føler du deg svimmel og uvel når du ligger flatt på ryggen? Prøv i så fall å unngå dette. Årsaken til at det blir slik, er at livmoren nå er så stor at den kan klemme på de store blodårene som fører blodet tilbake til hjertet. Bygg deg opp med puter eller legg deg på siden. Nå skal du kjenne minst ti bevegelser per dag. Dersom du plutselig ikke kjenner noen bevegelser en dag, bør du ringe til legen din. Det blir stadig trangere i livmoren, og fosterets bevegelser oppleves ofte som mer glidende og kraftigere enn før.

Vil du vite mer?