Enkel

Svangerskapsuke 29 - mor

Mange opplever at bevegelsene i magen blir stadig sterkere, kanskje du bærer på en bokser eller en fotballspiller? Andre synes at det er mindre bevegelser i magen enn før. Begge deler kan være rett. Fosteret er større og sterkere, og bevegelser i armer og bein kan slik settes merkes kraftigere. Motsatt blir det mindre og mindre plass i magen, noe som innskrenker bevegelsesmulighetene til fosteret.

Ernæring under svangerskapet

Den største veksten hos fosteret foregår i siste trimester. Fosterets vekt fordobles nesten over de to siste månedene før fødselen. Ordinært tar ikke mor opp nok protein, kalsium, fosfater og jern fra sin kost under de siste månedene av svangerskapet til å dekke disse ekstra behovene til fosteret. Imidlertid har mors kropp i forkant av denne vekstspurten fylt opp lagrene med disse stoffene, noe i morkaken, men det meste på normale lagringssteder i mors kropp.

Hvis de riktige næringsstoffene ikke finnes i den gravides kost, kan en rekke svikttilstander oppstå hos mor, spesielt når det gjelder kalsium, fosfater, jern og vitaminer. Særlig er risikoen for å utvikle jernmangelanemi hos mor stor. Tilstrekkelig tilførsel av vitamin D er også viktig, for selv om den totale mengden kalsium som fosteret behøver er lav, så tas det opp lite kalsium fra mors tarm uten vitamin D.

Åreknuter i bena

Cirka 1 av 5 gravide har åreknuter, varicer, i føttene og leggene. For noen er dette en forverring av eksisterende forandringer, for andre er det nytilkomne endringer. Selv om dette er ufarlige ting, så oppleves det kosmetisk skjemmende av mange. Årsaken til åreknutene er det økte blodvolumet i kroppen og trykket mot de store venene i bukhulen - noe som fører til økt trykk i venene i bena. Noen kan oppleve en sprengfølelse i leggene, men de fleste har lite symptomer utover at de synes åreknutene er skjemmende.

De beste tiltakene mot slike åreknuter er å unngå å stå og sitte for lenge. Fysisk aktivitet kan motvirke utvikling av åreknuter. Støttestrømper er et annet tiltak - husk å ta på disse strømpene før du står opp om morgenen.

Hos mange vil åreknutene gå tilbake etter fødselen, men hos noen vil åreknutene bli permanente.

Åreknuter kan oppstå ikke bare i føtter og legger, men også i form av hemoroider og åreknuter i vulva, rundt skjedeåpningen.

Har ryggleie blitt vanskelig for deg?

Føler du deg svimmel og uvel når du ligger flatt på ryggen? Prøv i så fall å unngå dette. Årsaken til at det blir slik, er at livmoren nå er så stor at den kan klemme på de store blodårene som fører blodet tilbake til hjertet. Bygg deg opp med puter eller legg deg på siden. Nå skal du kjenne minst ti bevegelser per dag. Dersom du plutselig ikke kjenner noen bevegelser en dag, bør du ringe til legen din. Det blir stadig trangere i livmoren, og fosterets bevegelser oppleves ofte som mer glidende og kraftigere enn før.

Vil du vite mer?