Enkel

Svangerskapsuke 39 - mor

Mange prøver ut ulike kjerringråd for å sette i gang fødselen. Å måke snø, gå lange turer, drikke lakserende midler … Oppfinnsomheten er stor. Alt du oppnår med dette, er at du blir sliten, får vondt i ryggen, og at du blir sittende lenge på toalettet. Babyen din kommer når den er klar for det.

Mye av vektoppgangen i et svangerskap er væske

Mye av vektøkningen i et svangerskap er faktisk væske. Fostervann, økt blodvolum og det at gravide kropper holder på mer væske enn kvinner som ikke er gravide, utgjør omtrent 4 kg. Flere av de ekstra kiloene vil derfor “renne av” når du er ferdig med graviditeten. Omtrent 0,5 kg har også kroppen lagret i ekstra brystvev og 3,5 kg i fettlagre som er tiltenkt brystmelken.

Barnets første åndedrag

I løpet av sekunder etter at barnet har kommet ut, kuttes forbindelsen til navlesnoren og barnet må skaffe seg oksygen selv, gjennom egne luftveier og lunger. Vanligvis skjer dette i løpet av sekunder, og åndedrettsmønsteret er normalt etter mindre enn et minutt. Forklaringen på at barnet så raskt starter å puste, er delvis at det foreligger oksygenmangel hos barnet når fødselen er over, og delvis at møtet med "kulden" utenfor livmoren utløser en pusterefleks.

I noen tilfeller kommer pustefunksjonen tregt igang. Det gjelder særlig tilfeller der mor har vært bedøvd, og den samme bedøvelsen har kommet over til fosteret. Da kan det ta flere minutter før det nyfødte barnet puster tilfredsstillende. Også barn som er påført hodeskade under fødselen, eller der fødselen har trukket i langdrag, kan være tregere med å komme igang å puste, eller de puster ikke i det hele tatt fordi pustesenteret i hjernestammen er slått ut.

Les mer om dette her.

Fødsel av morkaken

I 10 til 45 minutter etter fødselen av barnet fortsetter livmoren å trekke seg sammen, og den minker samtidig i størrelse. Det fører til at morkaken løsner fra livmorveggen. Løsningen åpner årer i morkaken og forårsaker blødning. I gjennomsnitt blør det ca. 350 milliliter. Som følge av at livmoren skrumper, vil blodårene som passerer gjennom livmorveggen og til morkaken, klemmes av. I tillegg vil det skilles ut såkalte prostaglandiner som får blodårene til å trekke seg sammen. Disse effektene gjør at blødningen i de fleste tilfeller opphører raskt.

Det nyfødte barnet bærer preg av fødselen

Husk at barnet er preget av fødselen når dere først treffes. Ikke nok med at hodet kan ha en underlig fasong, det er trolig dekket med blod og kanskje talg. Huden kan ha tørre flekker, utslett eller være misfarget. Her kan det være mange variasjoner. Hodet får tilbake sin naturlige form i løpet av noen dager.

Vil du vite mer?