Enkel

Svangerskapsuke 5 - mor

Kanskje begynner du å få mistanke om at du er gravid. Menstruasjonen har uteblitt. Du kan føle deg kvalm, brystene er ømme og du må tisse oftere. Verden rundt deg merker imidlertid ikke noe til det dramatiske som skjer inne i kroppen din.

Graviditetstesten er nå sikkert positiv.

Hormonproduksjonen øker. Progesteron stimulerer morkakedannelsen, hindrer livmorens muskler fra å stramme seg og støte ut embryo og stimulerer veksten av brystene.

Morgenkvalme?

Kanskje har kvalmen blitt verre, og det er slett ikke sikkert at det bare dreier seg om morgenkvalme. Det kan hende du legger merke til at brystene dine forandrer seg fordi melkekjertlene påvirkes av hormoner. Brystene kan føles tunge og ømme. Livmoren er på størrelse med en tennisball, men ingen kan se noe ennå. Kanskje må du tisse litt oftere.

Listeria og toxoplasmose

Listeria er navnet på en bakterie som i sjeldne tilfeller kan forårsake infeksjon hos den gravide (listeriose), en infeksjon som kan overføres til embryo/foster og forårsake alvorlig skade. Listeria kan finnes i bearbeidede matvarer med lang holdbarhetstid og som spises uten videre varmebehandling. Slike matvarer er vakuumpakket kjøttpålegg som spises etter utgått holdbarhetsdato, gravlaks, røkelaks, rakfisk og upasteuriserte meieriprodukter, spesielt mykoster og blåmuggoster. Unngå derfor å spise matvarer som er utgått på dato. Pasteuriserte oster er sjelden et problem.

Dersom du har katt, kan det være at du bør få noen andre til å skifte sanden i kattedoet. Det er fordi katter kan bære på smitte av parasitten Toxoplasma gondii, som kan gi toxoplasmose. De fleste av oss smittes med denne parasitten som barn, og vi har antistoffer mot den. Hos gravide som ikke har hatt infeksjonen tidligere, kan smitte gi alvorlig infeksjon som kan føre til spontanabort eller misdannelser hos fosteret. Smitte er først og fremst et problem når vi er på ferietur i Syden, fordi smitterisikoen er 20 ganger høyere i Sør-Europa enn hjemme. Smitten skjer gjennom kattens avføring, så det er ingen grunn til å kaste ut pus. Bare unngå all kontakt med kattens avføring og do, og vær flink til å vaske hendene. Rått kjøtt kan også inneholde Toxoplasma gondii. Gravide bør derfor spise gjennomstekt eller kokt kjøtt.

Det er liten grunn til å være bekymret for toxoplasma-smitte i Norge. Det anslås at ca. 100 gravide smittes med toxoplasmose hvert år. 25-40 prosent av disse kvinnene vil overføre infeksjonen til sitt ufødte barn. Listeriose er en enda sjeldnere sykdom hos gravide.

Svangerskap og alkohol

Det er gammel kunnskap at alkohol i svangerskapet kan være farlig for barnet. Alkohol er spesielt giftig for barnets hjerne. I det gamle Grekenland var det forbudt ved lov for nygifte under 30 år å nyte vin eller brennevin på grunn av faren for å føde alkoholskadde barn! I moderne tid er dette bekreftet i utallige forskningsrapporter, men ingen vet hvor grensen for skadelig forbruk går. Alle gravide anbefales å avstå helt fra alkohol.

Legemidler og svangerskap

Selv om man skal være forsiktig med å bruke legemidler under svangerskap og i ammeperioden, er det sjelden at legemidler er skadelige for fosteret.

Som en hovedregel bør man forsøke å bruke minst mulig medisiner når man er gravid. Medisiner kan skade fosteret, og det tryggeste er å avstå fra bruken dersom medisinene ikke er nødvendige. Noen sykdommer krever imidlertid medikamentell behandling også hos gravide. Bruk av medisiner under svangerskap bør alltid diskuteres med lege. Dette gjelder også kosttilskudd.

Vil du vite mer?