Fosteret er ca. 8 cm langt fra isse til sete og veier 35 gram. Det er elleve uker gammelt (13 - 2 = 11 uker).
Venene og organene er klart synlige gjennom det tynne hudlaget. Kroppen starter å strekke seg, men hodet utgjør fortsatt knapt halvparten av kroppslengden. Innen fødselen vil hodet utgjøre 1/4 av lengden.
Hvis det er en jente, har hun nå mer enn 2 millioner egg i eggstokkene sine.
Fra nå av blir det mer individuelle forskjeller fra foster til foster i veksten. Noen vokser raskere, andre langsommere, men alle følger den samme utviklingsveien.
Fosteret begynner å produsere egne hormoner
Hjernen fortsetter å vokse. Det er spesielt den fremste delen, forhjernen, med sine to hjernehalvdeler som vokser mest. På dette tidspunktet er hjernehalvdelene glatte og uten sine karakteristiske furer. Ansiktet begynner å anta menneskelige former, og øynene kommer nærmere hverandre. Stemmebåndene er i ferd med å utvikle seg.
Nyrenes struktur er komplett og nyrevevet funksjonelt. Urinproduksjonen har startet, og fosteret vil snart drikke fostervann som det siden skiller ut som urin i fostersekken. Fostervannet svelges og fordøyes, men har ingen næring i seg selv. Urinen er steril og fjernes sammen med fostervannets utskiftning til og fra mors blodomløp. Fostervannet skiftes ut og fornyes kontinuerlig. Omkring 13. uke er volumet 60 ml. Ved 16. uke er volumet ca. 175 ml. Etter 20. uke er det større variasjon i mengden fostervann fra graviditet til graviditet.
Tynntarmen roteres ytterligere og tarmutposningen i navlestrengen trekkes inn i buken. Bittesmå folder oppstår i tarmveggen. Disse blir til tarmtotter som øker opptaket av næringsstoffer når barnet inntar føde etter fødselen.
Hele skjelettet er dannet, men mye er brusk. Prosessen som skal gjøre brusken hardere, altså til ben, varer helt frem til de første ukene etter fødselen. Skjoldkjertelen og bukspyttkjertelen er ferdigutviklet, og bukspyttkjertelen produserer insulin. Fosteret har altså begynt å produsere egne hormoner.
Vil du vite mer?
Livmoren din vokser nå raskt. Den fyller bekkenet og vokser oppover i magen. Vekten din øker mer enn tidligere i svangerskapet. Risikoen for spontanabort er mye lavere enn tidligere i graviditeten. Dette er siste uken av første trimester. De fleste av ubehagene tidlig i graviditeten er nå i ferd med å forsvinne, selv om noen fortsatt vil oppleve plager.
Mange kvinner opplever økt sexlyst omkring denne tiden i svangerskapet.
Fosteret reagerer på dine bevegelser
Når livmoren nå stiger opp fra bekkenet, vil presset mot urinblæren avta. Dette innebærer at du ikke må tisse så ofte lenger. Selv om du ikke kjenner at fosteret sparker ennå, vil fosteret kunne kjenne deg. Hvis du dytter forsiktig mot livmoren, vil fosteret bevege seg.
Økte mengder av graviditetshormonet progesteron fører til at maten passerer langsommere gjennom fordøyelseskanalen, noe som kan føre til forstoppelse. Å drikke mye, være fysisk aktiv og spise rikelig med fiberholdig mat, kan minske dette problemet.
Fostervann
Fostervannet befinner seg inne i livmoren og er den væsken fosteret flyter i. Normalt er volumet med fostervann mellom 0,5 og 1 liter, men det kan være så lite som noen få milliliter og det kan være så mye som flere liter. Studier av fostervannsproduksjonen viser at den pågår kontinuerlig. Omkring 13. uke er volumet fostervann i gjennomsnitt 60 ml. Ved 16. uke er volumet ca. 175 ml. Etter 20. uke er det større variasjon i mengden fostervann fra person til person. En stor del av væsken skilles ut av fosterets nyrer (urin fra fosteret), mens opptaket foregår blant annet ved at fosteret svelger ned fostervann.
Trening og aktivitet
Gravide som trener, opplever svangerskap og fødsel som enklere enn de som ikke trener. Dessuten har de bedre selvfølelse og opplever færre komplikasjoner. Mild til moderat fysisk aktivitet forebygger graviditetsforgiftning. Dersom du er vant med å trene, kan du fortsette som normalt, men ikke yte mer enn 60-70 prosent av maks. Unngå kontaktsport som kampsport, håndball, fotball og basketball.
Du kan begynne å trene under et svangerskap, men pass på at belastningen ikke blir for stor. Les mer om graviditet og trening og råd om trening i graviditeten.
Vil du vite mer?