Svangerskapsuke 13

1. trimester

alternative text

Fosteret er ca. 8 cm langt fra isse til sete og veier 35 gram. Det er elleve uker gammelt (13 - 2 = 11 uker). 

Venene og organene er klart synlige gjennom det tynne hudlaget. Kroppen starter å strekke seg, men hodet utgjør fortsatt knapt halvparten av kroppslengden. Innen fødselen vil hodet utgjøre 1/4 av lengden.

Hvis det er en jente, har hun nå mer enn 2 millioner egg i eggstokkene sine.

Fra nå av blir det mer individuelle forskjeller fra foster til foster i veksten. Noen vokser raskere, andre langsommere, men alle følger den samme utviklingsveien.

Fosteret begynner å produsere egne hormoner

Hjernen fortsetter å vokse. Det er spesielt den fremste delen, forhjernen, med sine to hjernehalvdeler som vokser mest. På dette tidspunktet er hjernehalvdelene glatte og uten sine karakteristiske furer. Ansiktet begynner å anta menneskelige former, og øynene kommer nærmere hverandre. Stemmebåndene er i ferd med å utvikle seg.

Nyrenes struktur er komplett og nyrevevet funksjonelt. Urinproduksjonen har startet, og fosteret vil snart drikke fostervann som det siden skiller ut som urin i fostersekken. Fostervannet svelges og fordøyes, men har ingen næring i seg selv. Urinen er steril og fjernes sammen med fostervannets utskiftning til og fra mors blodomløp. Fostervannet skiftes ut og fornyes kontinuerlig. Omkring 13. uke er volumet 60 ml. Ved 16. uke er volumet ca. 175 ml. Etter 20. uke er det større variasjon i mengden fostervann fra graviditet til graviditet.

Tynntarmen roteres ytterligere og tarmutposningen i navlestrengen trekkes inn i buken. Bittesmå folder oppstår i tarmveggen. Disse blir til tarmtotter som øker opptaket av næringsstoffer når barnet inntar føde etter fødselen.

Hele skjelettet er dannet, men mye er brusk. Prosessen som skal gjøre brusken hardere, altså til ben, varer helt frem til de første ukene etter fødselen. Skjoldkjertelen og bukspyttkjertelen er ferdigutviklet, og bukspyttkjertelen produserer insulin. Fosteret har altså begynt å produsere egne hormoner.

Vil du vite mer?