Nå veier fosteret ca. 230 gram. Lengden er 20 cm. Det kommende barnet er blitt enda litt større og sterkere. Blodkarene er fortsatt synlige gjennom den tynne huden.
Hjernen fungerer stadig bedre
Nå er både fosterets øyne og ører riktig plassert. I tarmen samles det opp fosteravføring - bek (mekonium på fagspråket). Bek består av avfallsstoffer, døde celler og fordøyelsesvæsker. Under normale omstendigheter vil denne oppsamlingen bli barnets første avføring etter fødselen.
Millioner av nerveceller og enda flere forbindelser mellom dem utvikles nå i hjernen. Dette er blant annet nerver som kobler musklene til hjernen, og de gjør fosteret i stand til å utføre flere viljestyrte bevegelser. Et beskyttende lag med myelin begynner å dannes rundt nervene, en prosess som vil fortsette i et år etter at barnet er født. Myelinet sørger for at nerveimpulser kan bre seg mye raskere fra nervecelle til nervecelle. Fosteret vrir nå på seg, snur seg, spreller, slår og sparker. Refleksene bedres. Og i hjernen utvikler nervecellene seg videre slik at de etter hvert kan oppfatte sanser som berøring, smak, lukt, syn og hørsel.
I løpet av denne uken har fosteret hørsel som blir tiltakende bedre.
Bak de 20 melketennene som allerede ligger klare i gommene, utvikles nå de permanente tennene.
Anlegget til lungene er allerede utviklet, men lungene er langt fra å være modne og funksjonsdyktige. Lungene er delt opp i lapper som i sin tur er delt opp i bronkier. Bronkiene forgrener seg så videre 17-19 ganger i stadig mindre grener til de blir bittesmå funksjonsdyktige lungeblærer (alveoler) de siste ukene før fødselen. På nåværende tidspunkt har bronkiene kun forgrenet seg i flere mindre bronkioler og funksjonelle bronkioler med evne til å overføre oksygen. Men det er fortsatt ikke nok til at barnet kan puste av seg selv om det skulle forlate livmor og fostervann.
Hvis fosteret er en jente, vil hennes livmor og eggstokker nå være anlagt og formet. Hvis det er en gutt, vil kjønnsorganene nå være synlige, men de kan være skjult under ultralydundersøkelsen.
Vekstspurten avtar
Den sterke veksten avtar nå etter hvert. Stadig flere reflekser setter inn som å gjespe, strekke seg, lage ulike ansiktsuttrykk. Fosteret kan få hikke.
Vil du vite mer?
Nå er magen blitt så stor at den kan legge en demper på mange aktiviteter, og den er blitt så stor at det er liten tvil blant venner og kjente om at du er gravid, men det er stor variasjon i hvor godt det synes. Fosteret er nå omkring 14 cm langt, og livmoren er på størrelse med en søtpotet. Fosteret ligger godt beskyttet av livmor og fostervann.
Husk at du alltid kan spørre jordmor eller lege om det er aktiviteter du er usikker på om egner seg for deg nå.
Dersom du har født barn tidligere, har du kanskje merket liv nå? Ja, det hender også førstegangsfødende merker liv såvidt tidlig. Det oppleves i starten som en boblende følelse i magen.
Matlysten er kanskje økt nå? Det er ganske vanlig. Påse at du spiser sunn mat og unngår tomme kalorier som søtbrus, chips, søtsaker.
Noen merker ryggsmerter. Tyngdepunktet til kroppen din er flyttet fremover, noe som fører til at du blir svaiere i nedre del av ryggen. En annen underliggende faktor er graviditetshormonet relaxin, som gjør at leddbånd i kroppen blir mindre stramme, noe som blant annet gjelder leddbåndene mellom bekkenet og ryggen - og som øker tilbøyeligheten for ryggsmerter.
Hva skal man bruke natten til?
Er magen i veien når du skal sove? Det kan etter hvert bli vanskelig å finne en behagelig sovestilling. Bruk puter til å gjøre det mer komfortabelt. Dersom du ligger på siden, kan du for eksempel bøye den ene foten opp og legge en pute under den.
Mange lurer på om det kan være skadelig for fosteret dersom du har samleie. Så lenge svangerskapet er normalt, er det helt ufarlig. Noen synes kanskje ikke tanken frister så mye nå, mens andre har økt eller vanlig sexlyst. Alt er like normalt. Har du hørt at samleie kan sette i gang fødselen? Så lenge alt er normalt, er det ingen risiko for fødsel før fosteret og kroppen er klare for den.
Et annet problem som nå dukker opp for mange, er leggkramper. Plutselige kramper i leggene kan forstyrre nattesøvnen, og du må opp for å tøye ut musklene i bena. Ofte flere ganger i løpet av natta.
Ultralyd
Du har kanskje vært til ultralyd i uke 11 til 13. Nå er det i så fall tid for den andre ultralydundersøkelsen. Ved undersøkelsen sjekker jordmoren at barnet vokser normalt, at det ikke er noen misdannelser, kontrollerer morkaken, fastsetter nedkomstdatoen og ser etter om det er mer enn ett barn. Under undersøkelsen vil du se hvordan fosteret beveger seg og suger på tommen.
Vil du vite mer?