Svangerskapsuke 18

2. trimester

alternative text

Nå veier fosteret ca. 230 gram. Lengden er 20 cm. Det kommende barnet er blitt enda litt større og sterkere. Blodkarene er fortsatt synlige gjennom den tynne huden.

Hjernen fungerer stadig bedre

Nå er både fosterets øyne og ører riktig plassert. I tarmen samles det opp fosteravføring - bek (mekonium på fagspråket). Bek består av avfallsstoffer, døde celler og fordøyelsesvæsker. Under normale omstendigheter vil denne oppsamlingen bli barnets første avføring etter fødselen.

Millioner av nerveceller og enda flere forbindelser mellom dem utvikles nå i hjernen. Dette er blant annet nerver som kobler musklene til hjernen, og de gjør fosteret i stand til å utføre flere viljestyrte bevegelser. Et beskyttende lag med myelin begynner å dannes rundt nervene, en prosess som vil fortsette i et år etter at barnet er født. Myelinet sørger for at nerveimpulser kan bre seg mye raskere fra nervecelle til nervecelle. Fosteret vrir nå på seg, snur seg, spreller, slår og sparker. Refleksene bedres. Og i hjernen utvikler nervecellene seg videre slik at de etter hvert kan oppfatte sanser som berøring, smak, lukt, syn og hørsel.

I løpet av denne uken har fosteret hørsel som blir tiltakende bedre.

Bak de 20 melketennene som allerede ligger klare i gommene, utvikles nå de permanente tennene.

Anlegget til lungene er allerede utviklet, men lungene er langt fra å være modne og funksjonsdyktige. Lungene er delt opp i lapper som i sin tur er delt opp i bronkier. Bronkiene forgrener seg så videre 17-19 ganger i stadig mindre grener til de blir bittesmå funksjonsdyktige lungeblærer (alveoler) de siste ukene før fødselen. På nåværende tidspunkt har bronkiene kun forgrenet seg i flere mindre bronkioler og funksjonelle bronkioler med evne til å overføre oksygen. Men det er fortsatt ikke nok til at barnet kan puste av seg selv om det skulle forlate livmor og fostervann.

Hvis fosteret er en jente, vil hennes livmor og eggstokker nå være anlagt og formet. Hvis det er en gutt, vil kjønnsorganene nå være synlige, men de kan være skjult under ultralydundersøkelsen.

Vekstspurten avtar

Den sterke veksten avtar nå etter hvert. Stadig flere reflekser setter inn som å gjespe, strekke seg, lage ulike ansiktsuttrykk. Fosteret kan få hikke.

Vil du vite mer?