Svangerskapsuke 20

2. trimester

alternative text

Halvgått svangerskap. Fosteret er nå 18 uker gammelt og 25 cm langt. Den lille veier ca. 325 gram.

Døgnrytmen er fortsatt langt unna

Nå får fosteret søvnfaser. Det sover like mye som en nyfødt. Dessverre (vil mange mødre si) er det slik at fosteret gjerne sover mest når du er i aktivitet og våkner når mor skal legge seg. Den første tiden etter fødselen vil det også være vanskelig å lære spedbarnet døgnrytme. Først når barnet er 3-6 måneder gammelt kan vi begynne å forvente at det tilpasser seg foreldrene.

Morkaken tilfører det aller meste av næringen fosteret trenger. Fosteret er nå så utviklet at det absorberer små mengder sukker fra fostervannet. Dette passerer gjennom fordøyelsessystemet og ender opp i tykktarmen. Her produseres mekonium, en sort, klissete masse som hoper seg opp i tarmen og som utgjør den første avføringen til babyen etter fødselen. Lungetreet med dets mange forgreninger fortsetter sin utvikling slik at lungene skal være klar til å overføre oksygen til barnets kretsløp etter fødselen.

Gutt eller jente?

Selv om kjønnsorganene til både gutte og jente foster enda skal utvikle seg mer, så er det mulig å finne ut kjønnet ved ultralyd. Jentebabyer har på dette tidspunktet en fullt utviklet livmor og skjedekanalen er i ferd med å dannes. Eggstokkene inneholder over 7 millioner primitive egg. Ved fødselen vil antallet være 1 til 2 millioner.

Hvis fosteret er en guttebaby, så begynner vandringen av testiklene ned til pungen snart, men de er fortsatt inne i bukhulen og venter på at pungen, scrotum, skal ferdigutvikles slik at de kan komme ned i løpet av noen uker.

Vil du vite mer?