Svangerskapsuke 22

2. trimester

alternative text

Fosteret likner nå mer og mer på en miniatyr nyfødt. Lepper, øyelokk og øyenbryn er nå mer distinkte. Øynene er dannet, men regnbuehinnen mangler fortsatt pigment.

Fosteret er dekket av rynker

De fine lanugo-hårene dekker nå hele kroppen. Huden til fosteret er stor og rynkete. Det er fordi huden blir dannet raskere enn underhudsfettet klarer å henge seg på den vesle kroppen. Øyenbryn og hår kommer til syne. Hendene er blitt større og sterkere, og er nå i stand til å gripe. Hjernen vokser raskt.

Navlestrengen er blitt tykkere. Som tidligere består den av tre blodårer, en som tilfører næring og oksygen (navlevenen) og to som frakter avfall bort (navlearteriene). Disse er omgitt av en tykk géle. Geléen forhindrer navlestrengen i å slå knute på seg.

Kan fosteret føle smerte?

I en rapport1 fra the Royal College of Obstetricians and Gynaecologists i Storbritannia i 2010 skriver de at etter å ha gransket nevroanatomiske og fysiologiske forhold hos fosteret, er det klart at nerveforbindelsene fra periferien til hjernebarken ikke er på plass hos fosteret før uke 24. Og hjernebarken (og thalamus) er nødvendig for at fosteret skal kunne oppleve smerte. Ekspertene konkluderer at fosteret ikke kan føle smerte før dette tidspunktet i fosterets utvikling. 

I en oversiktsartikkel2 konkluderes det med at det nevroanatomiske systemet for å kunne føle smerte, er på plass omkring uke 26. Et utviklet nevroanatomisk system er nødvendig, men det er ikke tilstrekkelig for å kunne føle smerte. Smerteopplevelsen krever også at sinnet er utviklet for å kunne tolke opplevelsen av smerte. Denne utviklingen skjer ifølge forfatteren først utenfor livmoren etter fødselen gjennom interaksjon mellom det nyfødte barnet og de som steller barnet.

Ny forskning3 (2020) viser at fostersmerter er tydelige i andre halvdel av svangerskapet. Mye tyder på at fosteret reagerer på smertefulle inngrep under fosterkirurgi. Det er en feil å tro at fosteret er i en kontinuerlig og uforanderlig tilstand av neddoping og smertefrihet (sedasjon og analgesi). Data avslører at legemidler som brukes sin smertestillende til mor bare delvis krysser morkaken, slik at de ikke kan garantere en tilstrekkelig smertestillende effekt for fosteret. 

Vil du vite mer?

 

Kilder

Referanser

  1. Royal College of Obstetricians and Gynaecologists. Fetal Awarenes. Review of Research and Recommendations for Practice. March 2010. www.rcog.org.uk
  2. Derbyshire SW. Can fetuses feel pain? BMJ. 2006 Apr 15;332(7546):909-12. PMID: 16613970. PubMed
  3. Bellieni CV. Analgesia for fetal pain during prenatal surgery: 10 years of progress. Pediatr Res. 2021;89(7):1612-1618. PMID: 32971529 PubMed