Svangerskapsuke 26

2. trimester

alternative text

Fosteret er nå cirka 35 cm og veier snart 1 kg.

I denne uken starter fosteret å åpne øynene. Det er selvfølgelig lite å se inne i livmoren, men dersom du retter et skarpt lys mot magen, er det sannsynlig at du får en respons fra fosteret. Fortsatt er det slik at regnbuehinnen, iris, som er den fargede delen av øyet, ikke har særlig pigment. Men det vil komme i løpet av de neste ukene. Det er altså ikke mulig å si hvilken farge babyen har på øynene sine. Ja, selv det nyfødte barnet behøver ikke å ha sin endelige øyefarge. Det er først klart ved 1 års alderen.

Utseende er på plass, men mye modning gjenstår

Fosterets utseende er omtrent sånn som det vil være ved fødselen, bortsett fra at det er mindre og tynnere. Hjernen har vokst kraftig i de siste ukene og har nå flere groper og vindinger. Det gir økt hjerneoverflate og flere hjerneceller. Men man anser ikke hjernen som fullvokst i størrelse før barnet er 5 til 7 år. Forbindelser mellom nerveceller etableres og fjernes etter behov i barndomsårene. Isolering av hjernens nervefibre med fettstoffet myelin er ikke ferdig før i midten av tjueårene. Lungene, leveren og immunsystemet trenger fortsatt tid til å modnes.

Fosterets hørsel er nå bedre utviklet og mer følsomt enn før. Det kan nå høre stemmen din og andre familiemedlemmers stemmer.

Hvis det er en gutt, vil testiklene snart starte vandringen ned mot pungen - en tur som tar to til tre måneder.

Nervesystemet

De fleste refleksene hos fosteret som involverer ryggmargen og hjernestammen, er på plass i 3.-4. måned. Funksjoner i nervesystemet som involverer hjernebarken, er imidlertid dårlig utviklet selv ved fødselen. Myelinisering - å beskytte nervetrådene med en omliggende fetthylse - av mange av hovedbanene i hjernen er som nevnt ikke fullført før i godt voksen alder.

Vil du vite mer?