Dette er første uke av tredje semester.
Vi har valgt å benevne fosteret baby fra uke 28, ved starten på tredje trimester. Det er ikke helt korrekt. Det ufødte barnet er fortsatt et foster, men utfra tanken om at de aller fleste barn født i tredje trimester er levedyktige, har vi valgt å omtale fosteret som en baby.
Babyen nærmer seg å være 40 cm lang og veier godt over 1 kg. Han eller hun begynner nå å innstille seg i den posisjonen det skal ha ved fødselen med hodet ned for de aller fleste.
Stadig flere funksjoner kommer på plass
Nå begynner babyen å regulere sin egen kroppstemperatur, og nå er det benmargen som først og fremst produserer de røde blodcellene. Babyen urinerer en halv liter om dagen. Synet utvikler seg og babyen kan være i stand til å registere lys. Milliarder av nerveceller dannes i hjernen. Lungene er snart ferdig utviklet, og babyen fortsetter med pusteøvelsene. Muskulaturen forbedres stadig og håndgrepet blir kraftigere. Suge- og svelgeferdighetene er også blitt mye bedre. Mengden kroppsfett øker. Blir barnet ditt født nå, er det 90 prosent sjanse for at det overlever.
Magetarmsystemet
Halvveis i svangerskapet begynner fosteret å ta til seg (drikke) og ta opp (absorbere) store mengder av fostervæsken. Under de siste 2-3 månedene av svangerskapet nærmer magetarmfunksjonen seg den som en normal nyfødt baby har. Frem til da dannes kontinuerlig små mengder mekonium i fordøyelseskanalen som i sin tur "bæsjes ut" i fostervannet. Mekonium består delvis av rester fra nedsvelget fostervann og delvis av slim og annet avfall som skilles ut av slimhinnen eller kjertler i fordøyelseskanalen.
Drømmer babyen?
Målinger av hjernebølgeaktivitet hos babyer tyder på at babyen kan drømme fordi man registrerer det som kalles "rapid eye movements" aktivitet hos babyen, som er det stadiet der drømmer forekommer.
Vil du vite mer?
Muskel- og leddplager i svangerskapet er vanskelig å unngå. Å akseptere det, samt en god kroppsholdning, gjør fosteret lettere å bære.
Ryggsmerter og kort i pusten?
Mange kjenner ubehag i ryggen og beina, i tillegg til at det ikke er plass til så mye luft i lungene. Har du luftsmerter i magen, kan du kjenne dette høyere oppe enn det du er vant til. Du kan oppleve ryggsmerter fordi barnet blir større og tyngre og flytter tyngdepunktet i kroppen din framover. Dette gir uvante belastninger på strukturer i kroppen din, og verkende muskler og ledd - særlig i ryggen - kan bli resultatet. Sørg for å ha en god holdning, og hvil deg når du har anledning til det.
Noen ganger kan du merke smerter i bekkenet fordi livmoren vokser og strekker de omkringliggende leddbåndene. Du kan også bli tung i pusten fordi livmoren presser mot mellomgulvet (diafragma). Mellomgulvet er kroppens viktigste muskel med tanke på pusting. Du bruker også mer krefter på å bevege deg, og barnet blir større. Dette innebærer også at både du og barnet har behov for mer oksygen.
Når du er gravid, skjer det en rekke forandringer med bekkenet ditt som fører til at sammenføyningene av knoklene i bekkenet blir mer tøyelige. Dette skjer som en naturlig prosess for at bekkenet skal kunne tøyes, gi etter, under fødselen. Hos noen gravide kan bevegeligheten mellom de ulike bekkenbeina utløse smerter som er særlig fremtredende ved belastning. Les mer om bekkenløsning.
Svangerskapskløe
Kløe mens du er gravid, er ikke uvanlig. Kløe i svangerskapet kan skyldes normale hudforandringer, hudsykdommer eller svangerskapsrelaterte indremedisinske sykdommer (blant annet gallestase hos gravide). I de fleste tilfeller dreier det seg om normal svangerskapskløe.
"Normal" svangerskapskløe er vanlig. Studier viser at 20 til 40 prosent av alle gravide får plager med kløe i svangerskapet, hyppigst i tredje trimester. Kløe i huden oppstår på grunn av normale (fysiologiske) forandringer som tørr hud og økt strekk på huden. Høye konsentrasjoner av svangerskapshormoner er sannsynligvis også medvirkende.
Kolostrum, råmelk
Kroppen din begynner å danne den første råmelken, kolostrum. Det er barnets første mat etter fødselen. Råmelken inneholder mer protein, fettløselige vitaminer og mineraler enn ferdig morsmelk. Mye av proteinene er antistoffer. Disse bidrar til å beskytte det nyfødte barnet mot infeksjoner.
Vil du vite mer?