Svangerskapsuke 3

1. trimester

alternative text

Nå er befruktningen skjedd! Spermien, sædcellen som vant kappløpet frem til eggcellen, trengte inn i eggcellen samtidig som hinnen som omgir eggcellen ble stengt for andre sædceller. Den sammensmeltede eggcellen + sædcellen kalles en zygote. I løpet av timer deler den seg i to, så i fire og slik fortsetter det. Celleklumpen som dannes, betegnes blastocyst. Noen av cellene i blastocysten vil etter hvert danne embryo - den tidlige betegnelsen på fosteranlegget, mens andre vil bli til morkaken, placenta.

Mot slutten av uke 3 består celleklumpen, blastocysten, av ca. 100 celler som øker i antall og vokser raskt. I løpet av uke 3 forflytter blastocysten seg fra området ved eggstokken til egglederen og via den ned til livmorhulen. En reise som tar omtrent 5 til 6 dager. Det gjøres klart for at blastocysten graver seg inn i livmorslimhinnen og livmorveggen - implantasjonen.

Det er imidlertid enda for tidlig til at graviditeten kan påvises med positiv graviditetstest.

Hormonendringene sammen med signaler fra blastocysten gir et budskap til mors immunforsvar om at denne kimen ikke skal avstøtes fra livmorveggen. I midten av tredje svangerskapsuke er egget ferdig implantert. Noen kan få småblødninger, såkalt spotting eller festeblødninger. Når egget fester seg, lager det små hull i blodkarene i livmoren.

Morkake og fosterhinner

I de første ukene av graviditeten utvikler morkaken og fosterhinnene seg klart raskere enn fosteret. Ja, de 2-3 første ukene etter implantasjonen av blastocysten, forblir embryoet av mikroskopisk størrelse, men deretter vokser fosteret nærmest proporsjonalt i forhold til alderen: Ved 12 uker er lengden ca. 10 cm, ved 20 uker er den ca. 25 cm og ved fødsel er den ca. 53 cm. Også vekten øker jevnt, men langsomt utover i svangerskapet. I siste trimester er imidlertid vektøkningen betydelig.

Embryo

Celleklumpens ytre celler danner morkaken (placenta) sammen med deler av livmorslimhinnen, mens de indre cellene blir til barnet. Den indre cellemassen kalles nå embryo og har en diameter på 0,5 millimeter. Samtidig har det blitt dannet et hulrom, fosterhulen, som senere blir den indre fosterhinnen og fostervannssekken. Like etter dannes enda et hulrom, plommesekken. Denne får embryoet til å ligne en plate med to cellelag. Plommesekkens oppgave er å produsere de første blodcellene. Hos mennesker forsvinner den etter hvert som embryoet klarer å lage sine egne blodceller. Den ytre fosterhinnen (årehinnen) blir til ved at vevet som omgir embryoet, fosterhulen og plommesekken, danner et eget hulrom - korionhulen.

Vil du vite mer?