Fosteret har fortsatt tumleplass
Noen fostre snur seg nå med hodet ned i livmoren. Dette er den vanligste fødselsstillingen. Selv om plassen i livmoren nå er mer begrenset, fortsetter fosteret å bevege seg ved å sparke mot magen og ribbeina.
De tynne, dunete, Lanugo-hårene forsvinner. Hodet er dekket av hvite, ikke-pigmenterte hår. Huden er ikke fullt så rynkete, ettersom mer underhudsfett begynner å komme på plass. Dette fettet er hvitt og ikke brunt som tidligere. Det hvite fettet isolerer og fungerer som energilager. Fingerneglene har nådd fingertuppene, og tåneglene har også vokst ut. Pupillene reagerer på lys, så fosteret vil merke det om du soler magen!
Nyrene
Fosterets nyrer begynner å skille ut urin i løpet av andre trimester. Urin fra fosteret utgjør 70-80% av fostervannet. Feil i utviklingen av nyrene eller feil i fosterets nyrefunksjon vil medfører lite fostervann (oligohydramnion) og kan føre til fosterdød.
Selv om nyrene produserer urin, så betyr ikke det at nyrenes funksjon når det gjelder å regulere væskemengden i kroppen, elektrolyttsammensetningen og særlig syrebase-balansen er tilfredsstillende. Den avanserte nyrefunksjonen kommer sent på plass i fosterets utvikling og er ikke fullt utviklet før noen måneder etter fødselen.
Vil du vite mer?
Allerede da du ble gravid, begynte kroppen forberedelsene til en fødsel, men det er først nå at mange er i stand til å kjenne dette på kroppen.
Livmoren presser på urinblæren og gjør at du må på do oftere. Evnen til å holde igjen urin reduseres også betraktelig. Det er derfor ikke uvanlig at gravide opplever urinlekkasje, urininkontinens.
Du puster mer
På grunn av økt forbrenning i svangerskapet, og fordi kroppen blir større, øker mors oksygenbehov de siste ukene av svangerskapet. I tillegg antas det at de økte mengdene progesteron i svangerskapet også bidrar til å øke pustekapasiteten. Nettoresultatet er at pustevolumet er økt med ca. 50%. Samtidig presser den voksende livmoren mageinnholdet oppover, noe som løfter mellomgulvet slik at evnen til å puste dypt ut og inn reduseres. Følgelig må den gravide puste raskere for å oppfylle behovene for mer luft.
Relaksin og bekkenløsning
Livmorens høyeste punkt, fundus, er midt mellom navlen og brystbenet. Hormoner i kroppen din, særlig hormonet relaksin, gjør at leddene rundt bekkenet blir slappere. Dette er nødvendig og viktig for at barnet skal få plass til å komme ut, så dette skjer hos alle. De fleste plages lite av denne prosessen, men ikke alle er like heldige.
Når du er gravid, skjer det en rekke forandringer med bekkenet ditt, blant annet på grunn av relaksin. Disse forandringene fører til at sammenføyningene av knoklene i bekkenet blir mer tøyelige. Dette skjer som en naturlig prosess for at bekkenet skal kunne gi etter under fødselen. Hos noen gravide kan bevegeligheten mellom de ulike bekkenbeina utløse smerter som er særlig fremtredende ved belastning. Dersom bekkenet blir unormalt bevegelig og smertefullt, kalles tilstanden bekkenløsning.
Hemorroider
Den voksende livmoren bidrar også til at det oppstår hemorroider. Slike oppsvulmede blodårer i endetarmen er vanlige under graviditeten. Unngå å sitte og stå lenge, unngå forstoppelse - slike ting forverrer hemorroidene. Spis fiberrik mat, drikk rikelig med vann og mosjoner regelmessig. Eventuelt finnes hemorroidesalver du kan prøve. Ofte forsvinner hemorroidene etter fødselen.
Vil du vite mer?