Svangerskapsuke 35

3. trimester

alternative text

Fosteret er nå cirka 46 cm langt og veier cirka 2,4 kg. Det er lite rom for babyen å bevege seg i, men sparke kan den. I de fleste tilfeller har babyen nå lagt seg til i lengderetningen, de aller fleste med hodet ned.

Myk beinbygning

Proporsjonene mellom hode, armer, ben og kropp er slik det skal være ved fødselen. Fettlaget utgjør omtrent 15 prosent av fosterets vekt og vil fungere som polstring i det kaldere klimaet utenfor livmoren. Til tross for ditt kalsiuminntak er barnets beinbygning ennå så myk at hodet ofte ser litt deformert ut rett etter fødselen. Du trenger ikke å bekymre deg. Dette er helt ufarlig og hodet finner fort tilbake til sin normale fasong. At hodet er litt "plastisk", gjør også at fødselen forløper lettere.

Hvis barnet skulle komme ut nå, vil 99 prosent overleve uten problemer. Lungene er mer modne og har nå en mye større evne til å puste inn oksygen og å puste ut karbondioksid. Risikoen for å få pusteproblemer er kraftig redusert. Prognosen ved fødsel er altså god, men fortsatt har barnet godt av ytterligere noen uker i mors liv.

Endringer i sirkulasjonen ved fødselen

Ved fødselen skjer det viktige endringer i barnets hjerte og sirkulasjon. Disse forandringene er like nødvendige som igangsettingen av barnets pustefunksjon.

Siden fosteret ikke puster og får all næringen fra morkaken, så behøves det lite blod til lungene og til leveren. Derfor ledes blodet forbi disse organene i fosterstadiet. På den annen side må fosterhjertet pumpe masse blod gjennom morkaken (placenta) for å skaffe nok næring og oksygen. Dette gjør at sirkulasjonssystemet til fosteret avviker fra sirkulasjonssystemet til barnet. Dramatiske endringer i sirkulasjonen skjer ved fødselen. Les mer om dette her.

Vil du vite mer?