Svangerskapsuke 6

1. trimester

alternative text

Embryoet er nå fire uker gammelt. Det begynner å krummes og foldes slik at det blir omgitt av fosterhulen. Det dannes et sammenhengende tarmrør fra munnen til endetarmen som senere skal bli til hele fordøyelsessystemet.

Allerede en måned etter befruktningen av egget er utviklingen av alle organer i gang. I løpet av de neste 2 til 3 månedene vil de fleste detaljene ved organene være på plass. Etter 4. måned vil organene til fosteret være omtrent slik de er ved fødselen.

Utvikling av organer og lemmer

Embryoet er nå 7-9 millimeter langt fra toppen av hodet til rumpa. Det har en sterk krummet form med det store hodet i den ene enden og halen i den andre. Halen tilbakedannes i løpet av de neste ukene. I hals- og nakkeområdet oppstår det innposninger (gjellebuer). Hos mennesket blir disse til blant annet strupehodet, kjeven og øregangene. Hos fisker vil gjellebuene utvikle seg til gjellespalter. På dette stadiet er ikke menneskets utvikling så ulik den vi ser hos dyr, fisker og fugler. Menneskets evolusjon gjenspeiler seg i fosterutviklingen.

Hjertet fylles med blodceller dannet i veggen av plommesekken. Blodet pumpes rundt i ørsmå blodårer og så ut gjennom navlestrengen. I morkaken kvitter embyoet seg med avfallsstoffer og mottar næring fra mor, før oksygen- og næringsrikt blod så strømmer tilbake til fosteret. Navlestrengen vil fortsette å være forbundet med morkaken helt frem til fødselen. Pulsen til embryoet er i starten ca. 65 slag per minutt, men den øker utover i svangerskapet og vil være ca. 140 like før fødselen. Ennå er det bare to av de fire hjertekamrene som fungerer. Se også vår animasjon om fosterets hjerte og blodomløp.

Undersøkelser av embryo viser at man på dette tidspunktet kan se anleggene til leveren, bukspyttkjertelen, lungene og magesekken tydelig som små utposninger eller knopper fra tarmrøret. Embryoet har kropp, hode og fire knopper som senere skal bli armer og bein. Armene vil utvikle seg raskere enn beina i tiden framover. Dessuten har embryo anlegg til øyne, ører, ansikt og tenner. Hodet og hjernen er i rask vekst.

Vil du vite mer?